Més de 300 empreses 'edutech' a Catalunya

Les edutech són organitzacions que utilitzen la tecnologia per millorar l'educació i l'aprenentatge. Aquestes empreses desenvolupen eines, plataformes i solucions tecnològiques que faciliten l'ensenyament i l'aprenentatge en diversos contextos educatius, des de l'educació primària fins a l'educació superior i la formació professional i cada vegada són més habituals arreu del món. El sector genera actualment un volum de negoci de gairebé 900 milions d'euros anuals i més de 4.500 llocs de treball a Catalunya, segons un estudi elaborat pel Govern a través d'ACCIÓ. El sector està format principalment per editorials, creadors de continguts educatius digitals, proveïdors de programari i d'infraestructures, plataformes de gestió integrals dels centres educatius i consultories especialitzades. L'informe apunta tendències que impactaran en el sector educatiu com la intel·ligència artificial, l'ús de tecnologies immersives o la ludificació. 

Una de les principals conclusions de l'estudi del sector edutech a Catalunya, elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb l'Edutech Cluster. El sector de les tecnologies aplicades a l'educació a Catalunya està format per 319 empreses, més del triple que abans de la pandèmia provocada per la Covid-19, el 2019 hi havia identificades 98 empreses.

El sector, a Catalunya, està format principalment per les editorials tradicionals, que generen el 58% del volum de negoci, amb una creixent transició cap al contingut digital. A Catalunya, per volum de facturació, el 20% del total, destaquen els proveïdors d'infraestructures i equipament, grans empreses tecnològiques i consultories amb línies de negoci especialitzades en l'educació, i els proveïdors de programari i eines digitals de suport, amb el 8%. Completen el sector les consultories, les empreses creadores de continguts digitals i les plataformes de gestió integral dels centres educatius.

L'edutech genera actualment gairebé 900 milions d'euros de volum de negoci anual a Catalunya, un 106% més que el 2019, i 4.500 llocs de treball, un 110% més, segons el document, presentat pel director executiu d'ACCIÓ, Joan Romero i Circuns. Aquestes dades fan referència a les empreses que es dediquen exclusivament al negoci de l'edutech o bé tenen alguna unitat de negoci dedicada a aquest segment. El sector engloba, considerant tots els actors de l'entorn, al voltant de 1.500 empreses que facturen l'1,1% del PIB català.

Romero ha destacat que les tecnologies aplicades a l'educació "tenen una importància significativa en un doble sentit: perquè qualsevol sector en creixement és estratègic, però sobretot pel seu contingut". Així doncs, ha afegit, "estan generant un canvi en les maneres d'ensenyar que trenca barreres i que permet acostar al futur talent del país noves maneres de treballar". En aquest sentit, "tot el que puguem fer perquè l'ensenyament sigui millor i més eficaç revertirà en un país millor", ha conclòs.

baner

 

Tendència accelerada i noves tecnologies

El sector ha experimentat un ràpid creixement a causa de la pandèmia, que va provocar que a escala internacional els centres educatius incorporessin de manera accelerada serveis d'educació en línia. Així també, l'estudi apunta l'aparició de noves oportunitats de negoci per a les empreses catalanes del sector vinculades al voltant de les tecnologies immersives, de la ludificació de l'ensenyament, de l'ús del big data i la intel·ligència artificial, la robòtica col·laborativa i la ciberseguretat.

Pel que fa a la intel·ligència artificial, l'estudi conclou que serà una de les tecnologies clau els anys vinents atès que permetrà a les empreses del sector automatitzar processos, generar contingut personalitzat i augmentar el rang de pràctiques i de formacions, a més de poder generar bases de dades i analitzar patrons de comportament dels usuaris. La capacitat d'adaptació a la nova realitat fa que, també, els negocis i plataformes d'ensenyament tinguin la capacitat d'oferir un bon rendiment en un entorn cada vegada més multidispositiu, on l'usuari pot accedir en qualsevol moment a l'eina de treball. Això obre també la finestra d'oportunitat a l'hora de generar projectes que funcionin amb tauletes electròniques, ulleres de VR o pantalles interactives, entre d'altres.

baner

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.