Més d’un centenar de projectes d’abastiment d’aigua rebran una subvenció deu milions d’euros

L’objectiu principal és millorar la garantia de subministrament i la qualitat d’aigua de 400.000 habitants de municipis petits a partir d’una subvenció aprovada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Aquesta és una de les mesures estratègiques previstes en el Pla de Gestió de l’Aigua a Catalunya que dóna suport als nuclis poblats amb problemes d’abastiment ja que no estan connectats a les grans xarxes regionals de subministrament. L’ACA preveu mantenir aquesta línia d’ajuts amb caràcter plurianual. El pla, doncs, es convocarà novament el 2017 i el 2018 s’atorgarà el mateix import. En total, les inversions seran de 30 milions d’euros en els propers tres anys.

A Catalunya hi ha més de 210 municipis, generalment petits o aïllats, amb problemes d’aigua. Els tres problemes principals que esc pretenen solucionar a través d’aquests ajuts són la millora de la qualitat de les aigües que tenen fonts de proveïment contaminades per factors diversos; solucionar la manca d’aigua d’aquells municipis no connectats a les xarxes regionals que, en anys de sequera, s’abasteixen mitjançant camions cisterna (aquest fet pot afectar uns 25 municipis i més de 35.000 persones), i ampliar i diversificar les fonts de captació de l’aigua per evitar la dependència d’un únic punt de proveïment.

Les obres subvencionades es podran executar fins a l’1 novembre de 2018. Segons l’ACA, els criteris i imports de subvenció (població i consum d’aigua) que s’han aplicat garanteixen la distribució equilibrada i equitativa dels recursos, la coresponsabilitat i la solidaritat dels municipis per a optimitzar i prioritzar els recursos per atendre les situacions de major vulnerabilitat.

Aquesta convocatòria dóna més facilitats que les anteriors per fer més viables les actuacions i no perjudicar la liquiditat dels consistoris. Les subvencions es cobraran en base a les certificacions d’obra i les factures encara no s’hagin pagat a l’empresa contractada. També es permet presentar acreditacions i factures parcials durant l’execució dels projectes. Per la seva part, l’ACA pot realitzar fins a tres pagaments parcials de la subvenció proporcionals a la despesa justificada.

FOTO: Detall obra d'abastament en execució

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.