Methanol Reformer: MMM Group entra en la generació d’hidrogen

Des d’aquest mes de novembre, les instal·lacions d’MMM Group a Molins de Rei acullen la nova fàbrica de generadors d’hidrogen, un espai de 885m2 que crearà 75 llocs de treball a partir de l’any vinent. Methanol Reformer és la línia que ha obert el grup per reiventar-se en un moment en què tant el sector de l’automòbil com el de l’energia s’estan transformant.

MMM Grup havia centrat la seva activitat sempre en el sector de l’automòbil, produint components tubulars estancs per a fluids perillosos. La marxa de Nissan i les noves tendències del sector de la mobilitat, amb el vehicle elèctric com a exponent, els ha fet buscar noves línies de negoci a aquesta empresa de Molins de Rei que ha trobat, en l’energia, un nou filó. “L’automoció és un sector molt interessant però depens de set o vuit clients i ara el mercat està saturat”, explica Josep Martín González, director d’R&D d’MMM Energy, en una entrevista a Fulls d’Enginyeria.

Amb aquesta situació, doncs, els calia reinventar-se però el vehicle elèctric quedava lluny del seu eix d’actuació i en canvi, es van adonar que la seva experiència en components tubulars per a fluids perillosos podien donar lloc a un generador d’hidrogen que converteix el metanol en hidrogen gasós d’alta puresa. Treballant a la temperatura necessària, el transformador trenca la molècula de metanol, amb aigua, i la separa per convertir-la en hidrogen. Es purifica, de manera que és de la qualitat mínima per ser introduït en una pila de combustible. És a dir, amb Methanol Reformer s’aconsegueix “hidrogen en massa i purificat a partir d’un combustible líquid igual de fàcil, el metanol”, especifica Martín.

Video

Martín explica que el grup ha vist que amb la transició energètica, el mercat demanda solucions que no depenguin dels combustibles fòssils i que l’hidrogen apunta ser una d’aquestes solucions. Pel director d’R+D d’aquesta línia del grup industrial, el metanol és un ‘carrier’ líquid que a temperatura ambient pot ser un “magatzem químic” d’hidrogen. “La nostra màquina converteix aquest líquid normal a hidrogen d’alta puresa”, remarca Martín. Per Martín, MMM Group tenia l’experiència necessària en fluids i líquids inflamables pels quals cal garantir sistemes sense problemes de fuites o estructurals.

Martín explica que un dels problemes amb el qual s’afronta Methanol Reformer i qualsevol nova tecnologia que serveixi, per exemple, per fer arribar hidrogen a gasolineres i connectar-se als vehicles elèctrics per proveir-los d’energia. “El mercat de l’hidrogen és immadur encara en demanda i en terreny legislatiu”, diu Martín, “però hi ha un canvi de paradigma”.

La companyia, que va rebre l’any 2019 el suport d’Avançsa mitjançant un préstec participatiu d’1’8 milions d’euros, ha destinat 2,5 milions d’euros al seu nou centre.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.