“Necessitem un lideratge diferent”

Mercè Brey va haver de dirigir equips des que era molt jove. Després d’haver estudiat ciències empresarials i haver cursat màsters i postgraus sobre finances internacionals i comerç exterior es va adonar que li faltaven eines per liderar les persones. Així doncs, va decidir formar-se en aquell àmbit, però el que va descobrir és que les coses s’estaven fent malament i que era necessari canviar les regles del joc.

Brey, ara experta en diversitat i lideratge, s’allunya de la visió tradicional que relaciona les qualitats necessàries d’un bon líder amb les característiques d’un home alfa. La nova forma de lideratge que Brey ha plantejat en la seva intervenció durant l’STEM Women Congress 2021 es basa en l’equilibri MOMA (Mega Omega - Mega Alfa), un equilibri entre les essències masculines i femenines per tal de mostrar tot el potencial d’una persona, sense tenir en compte si és home o dona.

L’equilibri MOMA es pot entendre com la definició de virtut d’Aristòtil: “la virtut és una disposició voluntària adquirida, que consisteix en un terme mitjà entre dos extrems dolents, l'un per excés i l'altre per defecte”.

Durant la recerca pel seu nou llibre, Alfas & Omegas: El poder de lo femenino en las organizaciones, Brey va consultar a un expert en llops sobre com s’organitzaven en la bandada. L’autora es va trobar que l’imprescindible pel bon funcionament de la llopada no era l’alfa, sinó que era l’omega. El llop omega aconseguia que tot i haver-hi dos llops alfes en la mateixa bandada no hi hagués disputes i col·laboressin per liderar el grup.

A la societat s’atorguen els trets alfa a l’home i a allò masculí, a més que el patriarcat relaciona l’èxit amb l’excés de masculinitat o el que Brey denomina mega alfa. En canvi, les dones i els trets femenins es consideren típicament omegues.

Mercè Brey durant l'SWC 2021

En declaracions a Fulls d’Enginyeria després de la intervenció al congrés, Brey explica que s’oposa a la masculinització de les dones per tal d’adaptar-se a les regles del joc i optar als alts càrrecs o posicions de directives. Brey defensa que les dones han de “canviar les regles del joc” perquè actualment el món "necessita un pensament més femení per solucionar tots els problemes causats pel pensament masculí i lideratge alfa".

Així doncs, Brey creu que potenciant un perfil MOMA i no pas un estil alfa o omega es podran resoldre problemes que sovint pateixen les dones en l’entorn laboral, com poden ser la síndrome de la impostora i de la càrrega mental derivades d’un perfil excessivament omega, o la síndrome de l’abella reina, a causa d’una personalitat més alfa.

L’equilibri MOMA en l’enginyeria

L’enginyeria, així com totes les altres carreres STEM, està molt masculinitzada. És un entorn molt "racional", diu Brey, on els homes s’hi troben "molt confortables" després de “milers d’anys d’entrenament”. Per això, Brey afirma que la “tasca indispensable” de l’enginyeria es pot “enriquir moltíssim” si un sector tan dominat per l’hemisferi esquerre, s’obre més a l’hemisferi dret i a una perspectiva més femenina.

De cara al futur, Brey es mostra “tremendament optimista i tremendament realista”. Tot i haver-hi dades sobre el benestar de les dones que estan retrocedint en els últims anys, Brey pensa que a més de la quarta revolució industrial, ens trobem en una “revolució de consciència”, base per al canvi del futur. Per tant, Brey conclou que les “generacions que pugen” han de seguir aquest camí per assolir un món millor, mentre que les generacions que ara estan en llocs de responsabilitat han d’entendre que són els “ancestres del futur” i que no poden esperar que la gent jove aconsegueixi canviar la societat tota sola.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.