Neix Top Secret Rosies, un programa per orientar noies STEAM en IA

El laboratori d’innovació digital SokoTech i el centre de recerca en Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya, han creat Top Secret Rosies una plataforma i una formació en línia en Intel·ligència Artificial per a noies graduades – o que estiguin a l’últim curs- en una carrera STEAM. El curs, que s’iniciarà el 31 de maig, vol donar una orientació professional en l’àmbit de la IA, des d’un punt de vista acadèmic i empresarial, especialment en el sector de la salut, el benestar i la qualitat de vida. Així, vol oferir els fonaments bàsics i les eines que permetin a les noies participar en la presa de decisions sobre l’impacte de la IA en tots els àmbits de la nostra vida. El programa s’organitza en quatre grans mòduls, introducció i ètica de la IA, raonament i suport intel·Ligent a la decisió, valor de la dada i aprenentatge automàtic i percepció. Es preveu treballar les eines de manera transversal.

La directora de l’IDEAI-UPC, Karina Gibert, que recentment ha rebut una menció d’honor al Premi Creu Casas de l’IEC per la seva tasca en favor del talent femení, ha dissenyat el programa de manera que permet aportar a les participants una perspectiva global de les possibilitats de la tecnologia des de diferents aproximacions i reconèixer no hi ha IA en el món que ens envolta.

Després de la formació, les participants al curs prendran part d’un ‘challenge’ final: un concurs d’idees per a problemes reals plantejats per empreses. Els projectes guanyadors rebran una beca per cursar el màster oficial interuniversitari en Intel·ligència Artificial impartit conjuntament per la UPC, la URV i la UB, o un encàrrec o una estada en una empresa.

Amb el programa Top Secret Rosies es vol contribuir a crear una base cultural de coneixement sobre la IA que permeti una relació amb aquesta tecnologia des de l'esperit crític. Top Secret Rosies també contribuirà a preparar professionals responsables, amb el codi ètic necessari per garantir un desplegament de la IA centrat en la persona i respectuós amb els seus drets fonamentals.

Homenatge a les pioneres en la computació

Top Secret Rosies vol ser també un homenatge a Betty Holberton, Jean Jennings Bartik, Frances Spence, Ruth Teitelbaum, Marilyn Meltzer i Kathleen Antonelli, pioneres en la computació que, a la dècada dels 40 del segle XX, es van encarregar de la programació de l’ENIAC, considerat com el primer ordinador totalment digital, capgirant radicalment l’evolució de la programació en les dècades següents. El treball d’aquestes investigadores va ser exclòs dels relats oficials, ocultant d’aquesta manera les aportacions revolucionàries d’aquestes científiques que van canviar el rumb de la humanitat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.