Neix un observatori per a reclamar noves normatives contra el foc

L'estat espanyol és un dels països europeus amb més marge de millora per a una major exigència normativa de propagació d'incendis per façanes i que va molt endarrere d'Alemanya, França, Regne Unit, Bèlgica i altres països nòrdics. A més, i a causa del creixement d'ús d'altres materials que busquen estalvi, eficiència energètica i sostenibilitat, la propagació actual dels focs en edificis és sis vegades més ràpida que el 1950 i es calcula que el 15% del parc immobiliari respon a edificacions d'especial sensibilitat. Són algunes de les dades que posen sobre la taula les dotze entitats de l'àmbit de l'enginyeria, la construcció i l'edificació a través de la creació de l'Observatori de Nous Riscos d'Incendi.

És una de les iniciatives sorgides arran de l'incendi de València, el mes de març passat, en el qual van morir deu persones i demana noves normatives i canvis regulatoris per minimitzar el risc d'incendis, que ha anat creixent els darrers anys. Es calcula que s'ha multiplicat per set els darrers trenta anys.  L'Observatori contra els Incendis és una plataforma que aglutina dotze entitats de l'àmbit de l'enginyera, la construcció i l'edificació i que demana a l'administració revisar la normativa de protecció contra el foc en edificis per a garantir la seguretat.

Pel president de la Comissió de Seguretat d'Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Sans, la creació de l'Observatori és una bona notícia pel sector, ja que s'ha de tenir en compte que els incendis "sempre seran un risc". Per Sans, l'Observatori no deixa de ser una iniciativa més en la mateixa línia d'altres accions que s'havien començat a impulsar i que comparteixen l'objectiu d'anar "minimitzant el risc d'incendis". Sans, que també va dirigir un estudi sobre seguretat i incendis en façana a Enginyers Industrials de Catalunya, recorda que el 2019 ja s'alertava que el marc regulador a Espanya requeria una revisió perquè es va comprovar que "complint la normativa es podien construir façanes que no cobrien situacions de risc "a causa del seu sistema constructiu, la seva configuració o l'ús de materials combustibles".

El manifest

L'Observatori va acompanyat d'un manifest fundacional que demana, entre altres, que la seguretat contra els incendis sigui una prioritat en l'edificació i que per això cal una actualització regulatòria que, sovint, implica l'ús d'aïllament per l'exterior, cosa que pot provocar un efecte colateral indesitjat si es recorre a materials combustibles. Per això, en aquest mateix manifest exposen la necessitat de revisar el Codi Tècnic d'Edificació (CTE) i exigir la no combustibilitat en components i sistemes complets en edificis de gran altura, de lenta o difícil evacuació, d'alta ocupació o de façanes amb difícil accés i, a la vegada introduir mesures addicionals per a limitar la propagació vertical i horitzontal.

 

telegram

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.