Neix una xarxa europea per fomentar la igualtat de gènere en les TIC
37 socis europeus han posat en marxa una xarxa per a l'equilibri de gènere en el sector de les TIC. La iniciativa, finançada per la Unió Europea dins les accions COST, compta amb la participació de la Facultat d'Informàtica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L'objectiu és posar en marxa un espai de col·laboració científica que treballarà durant els propers quatre anys per millorar la representació de les dones en els àmbits tecnològics. Actualment estan poc representades en aquest sector, el TIC, a tots els nivells, des dels estudis universitaris i de postgrau, fins a la participació i el lideratge acadèmic i industrial.
Malgrat l'impuls de canvi que sestà produint a tot Europea, el projecte COST Action EUGAIN: European Network For Gender Balance in Informatics es planteja, doncs, augmentar l'interès de les noies pels estudis i les professions relacionades amb la informàtica i fomentar que les investigadores doctorals i postdoctorals continuïn la carrera acadèmica en departaments d'informàtica, així com ajudar-les a trencar el sostre de vidre que impedeix que accedeixin a càrrecs superiors en aquest camp.
La xarxa europea vol liderar els esforços actuals de països, institucions i comunitats de recerca. Entre altres resultats, l'acció proporcionarà a la comunitat acadèmica, a responsables polítics, a la indústria i a altres grups d'interès una sèrie de recomanacions i directrius que permetin millorar l’equilibri de gènere en informàtica.
La investigadora del grup de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI-UPC), Àngela Nebot, representant de la FIB al projecte i membre del comitè de gestió, l'objectiu és establir una xarxa ''d'excel·lència eficaç i duradora'' per avançar en coneixements i mètodes per millorar l'equilibri de gènere en informàtica. La xarxa fomentarà ''la col·laboració sostenible, facilitarà l’intercanvi de coneixements i experiències''. Alhora, vol fer èmfasi en les millors pràctiques d’intervenció.
Al llarg dels propers quatre anys des de la xarxa es promouran polítiques i pràctiques d’intervenció que facilitin el reclutament i la selecció d’estudiants, investigadores i professores i l’impuls de les seves carreres. Es cooperarà amb la indústria per afavorir la creació d’oportunitats laborals per a estudiants i investigadores joves. Per tal de crear consciència de la bretxa de gènere en informàtica i contrarestar els seus efectes, també es duran a terme accions de comunicació i es publicaran manuals i bones pràctiques i s’organitzaran fòrums i grups de treball per intercanviar i desenvolupar coneixements, pràctiques i polítiques.
Amb aquestes accions es pretén reduir la bretxa de gènere en el sector de les TIC mitjançant l'atracció de més noies a l'educació superior informàtica, així com potenciar la participació de les dones TIC en el món acadèmic, la indústria i altres sectors, i millorar les seves perspectives professionals. D’aquesta manera, s’augmentarà l’oferta laboral europea i l'activitat del mercat, fent que les dones puguin accedir a llocs de treball estables i ben remunerats.
Per fer realitat aquests objectius, la xarxa comptarà amb un finançament de 73.000 euros per al període de desembre de 2020 a abril de 2021, amb fons del programa europeu Horizon 2020. Es preveu que anualment el finançament arribi als 122.000 euros.
Fer front als reptes científicis, tecnològics i socials
La Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia (COST) és una organització per impulsar la creació de xarxes de recerca, les anomenades COST Actions. L’objectiu és oferir un espai obert per a la col·laboració científica que permeti reforçar la capacitat d’Europa per fer front als reptes científics, tecnològics i socials. Actualment, l’associació té 292 accions en curs que involucren a 45.000 investigadors i investigadores.
El finançament COST complementa els fons nacionals de recerca amb un finançament per a quatre anys que cobreix activitats de col·laboració de les xarxes, com ara tallers, conferències, reunions de grups de treball, escoles de formació, missions científiques a curt termini i activitats de difusió i comunicació. COST compta amb el suport del programa marc Horizon 2020 de la Unió Europea.