Next Generation EU, fons i reformes

Un nou pacte d’Estat per a la Indústria, una nova Llei de la Indústria o l’impuls d’una nova llei d’start-ups són algunes de les reformes del marc legal que es poden donar, a Espanya, l’aplicació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que ha elaborat el govern espanyol per optar i gestionar els fons europeus disponibles per superar la crisi econòmica generada per la COVID-19.

Així ho ha apuntat, en la jornada ‘Next Generation i pimes industrials’ organitzada per la Comissió Indústria 4.0 d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Madrid, el director general d’Indústria i PIME, del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Galo Gutiérrez. Gutiérrez, enginyer industrial, ha recordat que la Comissió Europea avaluarà el pla els propers dos mesos i que les mesures s’aniran posant en marxa fins el 2024. El pla espanyol està orientat a 14 objectius de país, quatre eixos transversals i deu polítiques de palanca, així com deu components o línies d’acció que, ha puntualitzat Gutiérrez, exigeixen reformes per assolir el repte de transformar l’economia del país, tal com preveuen els Next Generation EU.

El pla fixa dedica a la indústria el seu component 12 i xifra les inversions en 4.000 MEUR dividides en tres blocs: els projectes tractors de digitalització dels sectors industrials, el programa d’impuls a la competitivitat i sostenibilitat industrial, i el pla de suport a la implementació de la normativa de residus i foment de l’economia circular.

La primera té una dotació de 400 MEUR i està dedicada a treballar sobretot amb les dades i les infraestructures d’espais de dades compartits. La segona, de 2.439 MEUR, pretén impulsar la transformació de cadenes de valor estratègiques amb efecte tractor de l’economia i per això, donarà prioritat a projectes d’economia circular, eficiència energètica, millora de processos etc. a través de préstecs i subvencions; mentre que la tercera, que dependrà del Ministeri de Transició Ecològica, està dotada amb 850 MEUR.

En el component 13 d’impuls a les pimes, amb 4.800 MEUR, és on s’inclou la Llei d’start-ups o la millora de la regulació del clima de negocis a banda de diverses inversions entre les quals hi ha la partida de 3.500 MEUR per a la digitalització i la innovació. El programa Digital Toolkit, per tal que els empreses facin ‘’un salt en l’assumpció de les eines digitals’’n’és un exemple.

Els PERTES

Els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica, els PERTE, són projectes que poden abastar diferents enfocaments des del punt de vista de gestió i que, en una primera part de la captació de fons europeus, s’ha fet una crida d’interès per determinar els projectes tractors ‘’amb capacitat transformadora del teixit industrial’’. Segons ha detallat Gutiérrez, s’ha tingut en compte el número de pimes que vinculen les empreses tractores, els pressupostos o altres aspectes. En total, s’han rebut 750 manifestacions d’interès i s’està treballant per tirar endavant en el procés de selecció de projectes. El primer PERTE que es posarà en marxa serà el d’automoció, un dels sectors que més manifestacions d’interès ha acaparat.

‘’Crida a la responsabilitat’’

Els Next Generation tenen dos orígens, els REACT-EU, que es gestionaran a través de les comunitats i dels quals, Espanya en rebrà 12.400 MEUR, i els fons del mecanisme de recuperació i resiliència que, en rebrà 70.000 MEUR. És el país que més fons rebrà en aquest concepte, molt per sobre d’altres països com Alemanya. Per això, Gutiérrez assegura que són una ‘’crida a la responsabilitat’’ perquè se’n farà un ‘’escrutini intern però sobretot extern’’ a les institucions comunitàries a als altres països. I és que els fons estan dotats, en total, amb 312.500 MEUR en transferències i 36.000 MEUR en préstecs.

Un 17,1 % d’aquests 70.000 euros van destinats a la palanca ‘Modernització i digitalització del teixit industrial i de la PIME, recuperació del turisme i impuls a una Espanya nació emprenedora’. Gutiérrez recorda que això vol dir 12.000 MEUR, pràcticament, i per això defensa que són xifres ‘’molt significatives’’ en comparació a èpoques anteriors.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.