VEnvirotech: del residu orgànic al bioplàstic

Les restes orgàniques de moltes empreses poden convertir-se en un concentrat bacterià ric en PHA, Polyhydroxyalcanoat, que posteriorment formulat- es pot treballar per obtenir un bioplàstic biodegradable a la natura. Aquesta és la idea amb què treballen a VEnvirotech, una start-up catalana que desenvolupa el projecte final de màster de Biotecnologia d'una de les seves fundadores, Patrícia Aymà, on abordava precisament l'obtenció de bioplàstics a partir de residus orgànics.

El qui és el responsable d'enginyeria de VEnvirotech, Jordi Margarit, ha explicat als Fulls d'Enginyeria que amb aquesta idea de base, ell i una altra companya, Noèlia Márquez –actualment CEO de la companyia- van començar a moure el projecte per aconseguir finançament. El programa d'acceleració d'empreses del Banco Santander,''YUZZ, Jóvenes con ideas'', diu Margarit, els va permetre ''passar del power-point al primer pilot'' i  en aconseguir un ''pulmó econòmic'' amb la primera ronda de finançament de 300.000 euros.

Amb aquest impuls, els enginyers de VEnvirotech van aconseguir validar el seu primer pilot del que ja són les Ve-box, petites plantes que –instal·lades a ales empreses- permeten convertir a partir d'un tractament bacterià els residus orgànics en un processat amb alt contingut de PHA en un sol dia. Aquesta primera Ve-box es va instal·lar el setembre de 2018 a l'empresa BonÀrea de Guissona.

Nou mesos més tard, el juliol de 2019, van tancar la segona ronda de finançament, en aquesta ocasió, de 2 milions d'euros ja. Aquesta injecció els va permetre fer, en paraules de Margarit ''un salt qualitatiu'': van poder validar la segona part del projecte i deixar l'espai de coworking per ubicar-se a una planta a Santa Perpètua de Mogoda. Actualment, estan a punt de tancar la tercera ronda de finançament que hauria de permetre ''traccionar'' el negoci i convertir tots els ''possibles clients'' actuals en ''clients'', explica Margarit. De moment, la facturació encara no supera les despeses que genera la seva inversió.

El model de negoci

El tractament dels residus orgànics – des de restes de menjar com, llots de depuradora, restes vegetals, etc – es du a terme en unes plantes que s'instal·len als clients. El processat resultant es trasllada a les instal·lacions de VEnvirotech per acabar el tractament del PHA. El resultat és un polímer biodegradable entre dotze i divuit mesos en condicions adequades, apte per mescles amb plàstics derivats del petroli i sostenible, perquè no provoca efectes tòxics. El resultat pot ser útil a les empreses d'envasos, a la biomedicina o per a la impressió 3D.

D'aquesta manera VEnvirotech té un model de negoci diversificat en diferents branques ja que els seus clients poden ser empreses que necessiten fer una gestió més eficient del residu i que per tant, només els interessa la Ve-box, clients que, per contra, només vulguin comprar el material, PHA, per a futurs envasos, etc. o clients que vulguin crear els seus envasos a partir dels seus residus.

VEnvirotech

La creació de bioplàstics, un negoci emergent

Per Margarit és una bona manera d'inserir el material obtingut de la gestió de residus en un mercat ''gegant'' on encara no hi estan acostumats. I és que segons Margarit, aquest mercat és encara molt ''reticent'' als canvis i cal entrar-hi ''a poc a poc''. Per això, confia que en un futur proper puguin començar a impulsar l'economia circular en aquest tipus d'empreses.

L'obtenció de bioplàstics biodegradables comença a agafar pes i Margarit és conscient que cada vegada hi ha més empreses ''d'aquest estil'' però també creu que actualment estan en diferent fase ''de maduració'', ja que moltes encara tenen les idees a escala de laboratori. ''No és el mateix operar amb un reactor de cinc litres que amb un de cinc mil'', diu Margarit.

VEnvirotech té actualment 23 treballadors, amb un potent departament d'I+D d'enginyers i biotecnòlegs i confia en tancar dos grans contractes aquest 2020. Un dels projectes que tiraran endavant és amb Nestlè, on utilitzarien restes orgàniques de les seves factories per acabar fabricant alguns dels seus productes plàstics.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.