Nou mètode de càlcul de la UPC crea 120 parcs fotovoltaics

Actualment, 120 megaparcs solars a tot el món fan servir un nou mètode de càlcul creat per l'investigador i professor de l'ESEIAAT de la UPC Xavier Álvarez. Aquest és un mètode de gran precisió que es basa a fonamentar els pilots que sustenten les plaques solars sobre el terra, i que ha estat clau en la construcció de parcs fotovoltaics en països d'Àfrica, Oceania, Amèrica, Àsia, l'Orient Mitjà i Europa.

Ha realitzat els càlculs d'instal·lació i cimentació dels pilots a les plataformes que sustenten les plaques fotovoltaiques dels 120 megaparcs. Álvarez, catedràtic de l'Escola Universitària en Elasticitat i Resistència de Materials, investigador del grup de recerca CatMech i professor de l'ESEIAAT de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ha desenvolupat una extensa activitat tecnològica envers la transició energètica.

Tots aquests megaparcs sumen 4.000 MW de potència, instal·lats sobre un total de 3.500 hectàrees de terreny. El total d'inversió en els projectes en què ha treballat Xavier Álvarez, en ordre de magnitud, seria d'uns 4.000 milions d'euros, ja que el cost d'instal·lació d'un parc solar de 5 hectàrees és de 4 milions d'euros.

Álvarez ha fet servir una metodologia pionera, que va crear l'any 2014, i que ara fan servir totes les empreses del sector. El mètode es basa en l'estudi geotècnic exhaustiu del terreny, en el coneixent profund de la normativa de cada país, en l'ús d'un programari en obert d'origen australià, en la fórmula de cimentació de Brinch-Hansen, en el càlcul exacte dels desplaçaments horitzontals i verticals dels pilots, de les forces i de les càrregues de residència última abans de la fallida i, finalment, en l'elaboració d'un full de càlcul pioner que integra tots aquests aspectes.

Segons els experts, la cimentació és clau en la construcció dels parcs fotovoltaics i és el que marca la diferència entre unes construccions i altres, ja que cada terreny és diferent i particular. El megaparc fotovoltaic més gran del món, instal·lat a Dubai, amb 1.054 MW de potència, és un dels projectes en els quals ha treballat Álvarez, fent el càlcul de la cimentació dels pilots sustentadors de les plaques solars.

"Quan una empresa projecta un parc solar de grans dimensions, el primer que necessita saber és si la inversió és competitiva i amortitzable", explica el professor. "Una de les parts més importants del cost de la instal·lació és el de la cimentació. Cada instal·lació integra milers de pilots d'acer galvanitzat, per tant, calcular amb uns pocs centímetres de més en la cimentació dels pilots que sustenten les plaques solars augmenta els costos en milions de dòlars. El mètode que vaig posar en marxa el 2014 calcula d'una manera molt precisa cadascun dels elements. De fet, un mateix terreny pot tenir multitud de característiques diferents, però jo he adaptat la cimentació a cadascuna de les variants que s'ha anat presentant, la qual cosa ha abaratit els costos i ha convertit el megaparc en un projecte segur", explica.
 

Presència arreu del món

Sud-àfrica, Austràlia, Filipines, Hondures, el Marroc, Espanya, França, Aràbia Saudí, Mèxic, Egipte, Nicaragua, el Pakistan, les illes Martinica, Guatemala, l'Índia, les illes Maurici, Jordània i el Salvador són països que compten amb instal·lacions de megaparcs fotovoltaics calculades pel professor de l'ESEIAAT.

Alguns dels projectes més significatius que han disposat de la participació de Xavier Álvarez són els parcs solars de Dubai (1.054 MW); Bokamoso i Greenspan, a Sud-àfrica (120 MW), i a Espanya: Valdesolar, a Badajoz (2,64 MW); Pizarro, a Càceres (590 MW); Miramundo, a Cadis (50 MW) i les Quinientas, a Xerès (110 MW).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.