Objectiu, visibilitzar la dona enginyera

L’associació Young IT Girls i AMIT-Cat, l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya, uneixen esforços per organitzar un nou congrés basat en les STEM que, en la primera edició, se centrarà en l’enginyeria. Jornada STEM: Visibilitzem l’Enginyeria es farà el proper 1 de febrer a l’Institut d’Estudis Catalans, gràcies a la col·laboració que les dues associacions han trobat amb al Societat Catalana de Tecnologia. L’objectiu serà donar a conèixer la feina que fan científiques i tecnòlogues catalanes o en l’àmbit de les STEM i, alhora, donar oportunitat als assistents a generar complicitats, xarxes de col·laboració i aprenentatge.

En declaracions a Fulls d’Enginyeria, la vocal i responsable de gestió interna d’YITG, Ana Dueso, explica que la idea de les dues associacions és començar amb una de les lletres d’STEM i, si poden consolidar la iniciativa, anar sumant jornades amb les altres disciplines. Han triat l’enginyeria per començar per donar veu a un sector que, d’entrada, està molt més masculinitzat que d’altres àmbits científics.

La jornada comptarà amb la participació de l’enginyera industrial Alícia Casals, l’enginyera informàtica, Núria Castell-Ariño i l’enginyera biomèdica Judit Giró com a ponents. Casals i Castell-Ariño representaran la vessant acadèmica de l’enginyeria mentre que Giró explicarà la seva experiència en la indústria amb l’exemple de The Blue Box. La jornada es completa amb una taula rodona amb Estrella MontoliuImma Estrada i Karina Gibert.

“Hi ha moltes iniciatives STEM però l’efecte és molt lent i encara hi ha poques noies als estudis tècnics”, reconeix Dueso que és optimista i creu que el resultat de totes les iniciatives STEM actuals es veurà els propers anys perquè moltes van dirigides a estudiants d’ESO i Batxillerat. En aquest cas, es dirigeixen a tot tipus de públic però sobretot a enginyers i enginyeres joves que estudien o que han estudiat alguna enginyeria. A més, volen aprofitar les inscripcions per fer una petita recerca a través d'una enquesta i descobrir el motiu pels quals homes i dones es decideixen a assistir a congressos on només hi ha dones. “normalment hi ha més públic femení que masculí”, diu Dueso, “i volem saber perquè”. 

La Jornada STEM també compta amb una convocatòria d'abstracts perquè investigadores tant en l'àmbit de la recerca com l'industrial, presentin els seus treballs. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.