Òscar Sánchez: "La Mútua dels Enginyers presenta una solució flexible per als professionals autònoms"
En un moment en què la protecció dels autònoms és clau, La Mútua dels Enginyers ofereix una alternativa flexible al RETA per als enginyers industrials col·legiats. Òscar Sánchez, director comercial d’Estalvi i Previsió Social, ens explica com funciona aquest sistema i els seus avantatges.
Per començar, ens podria explicar en què consisteix el Sistema Alternatiu al RETA que ofereix La Mútua dels Enginyers?
El nostre Sistema Alternatiu al RETA permet als enginyers industrials col·legiats que exerceixen per compte propi optar per una alternativa al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social. Aquest sistema permet als professionals configurar un pla de cobertures personalitzat, adaptant les seves aportacions i cobertures a les seves necessitats concretes. Així, poden optimitzar la seva protecció social.
Quins són els principals avantatges d’aquest sistema en comparació amb el RETA tradicional?
Un dels avantatges més destacats és la personalització. Els mutualistes poden escollir les cobertures que millor s’adapten a les seves necessitats. A més, si compaginen la seva activitat per compte propi amb una feina per compte d'altri, les prestacions de La Mútua són compatibles i acumulables amb les de la Seguretat Social, sense estar subjectes als límits establerts per a les pensions públiques. Això significa una major flexibilitat i protecció per als professionals.
Si un professional es dona d’alta a La Mútua com a alternativa al RETA, però més endavant vol canviar al RETA, ho pot fer?
Sí, és possible. Si inicialment tries La Mútua, pots canviar al RETA en el futur. Però si des del principi optes pel RETA, no podràs passar a La Mútua més endavant. Per tant, és molt important fer una elecció informada abans d’iniciar l’activitat professional.
Quins són els terminis per triar entre el RETA o La Mútua quan s'engega l’activitat professional per compte propi?
Cal escollir una de les dues opcions abans de començar l’activitat professional per compte propi, és a dir, abans de donar-se d’alta al cens d’activitats econòmiques. Si no es fa explícitament aquesta elecció, l’Administració Pública entén que s’ha escollit el RETA per defecte.
Quins requisits ha de complir un enginyer industrial per adherir-se a aquest sistema alternatiu?
Per adherir-se al Sistema Alternatiu al RETA, cal complir els següents requisits: tenir el títol d’enginyer industrial, estar col·legiat, donar-se d’alta a l’Epígraf de l’IAE – Grup 311 (Enginyers Industrials i Tèxtils) i no haver estat donat d’alta prèviament al RETA per aquest mateix epígraf.
És possible donar-se d’alta a La Mútua si es ve d’una altra mutualitat alternativa?
Sí, és totalment possible. De fet, si un professional ve d’una altra mutualitat alternativa, pot donar-se d’alta a La Mútua seguint els pactes establerts amb la mutualitat d’origen. La data d’alta a La Mútua ha de ser anterior a la data de baixa de la mutualitat anterior.
Si un enginyer atura la seva activitat professional i es dona de baixa al RETA, però més endavant vol tornar a començar l'activitat, podrà adherir-se a La Mútua com a alternativa al RETA?
Sí, sempre que el cessament de l’activitat no sigui per canviar de sistema de protecció social. És a dir, si l’aturada de l’activitat no és per la voluntat de passar del RETA a La Mútua, es podrà tornar a adherir al sistema alternatiu quan reiniciï l’activitat.
Si es treballa per compte propi amb La Mútua com a alternativa al RETA i s'incorpora també a una empresa com assalariat, hi haurà incompatibilitat entre les pensions?
Segons la normativa actual, les prestacions de La Mútua són independents de les que puguis percebre per estar inscrit en qualsevol altre règim de la Seguretat Social o altres sistemes de previsió privats. Això significa que les prestacions de La Mútua no computen a efectes dels límits establerts per les pensions públiques. Això garanteix que les pensions siguin compatibles i no concurrents entre elles.