Panells solars i canals hidràulics, companys de viatge

Segons un estudi publicat recentment a la revista Solar Energy, aprofitar la superfície d’un canal hidràulic per a instal·lar una planta d’energia solar millora el rendiment d’ambdues infraestructures. L’aigua del canal és utilitzada per a refrigerar els panells solars i aquests impedeixen l’evaporació de l’aigua.  Els resultats assenyalen que aquesta sinergia permet optimitzar la producció d’energia i treure major profit a ambdós recursos.

Tot i que en altres ocasions s’han dut a terme experiències similars (per exemple a la regió de Gujarat, a la Índia), aquesta nova proposta assoliria una major eficiència  a causa d’una disposició més adequada dels mòduls i un sistema de refrigeració particular. Antonio Colmenar, professor del Departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i de Control de la UNED i autor principal de l’estudi, ha manifestat que “a diferència de la creença comuna, els panells solars disminueixen el seu rendiment quan superen els 25 ºC. Nosaltres hem aconseguit reduir la temperatura i millorar l’eficiència amb una instal·lació totalment autònoma i autosuficient a nivell elèctric”..

Per a demostrar la viabilitat del projecte, s’ha escollit el transavasament del Tajo-Segura, que recorre 292 quilòmetres entre les províncies de Guadalajara i Albacete. Després de descartar els trams que van sota terra, les zones amb excessiu relleu i les seccions que són permanentment a l’ombra, els investigadors han calculat una superfície útil de 737.561 m2. Per a cobrir aquesta àrea seran necessaris 290.700 panells que produirien un total de 82 MW. Angel Buendía, coautor de l’estudi, ha destacat “la col·locació de mòduls fotovoltaics individuals sobre l’estructura que cobreix el canal, de tal manera que la interconnexió entre ells segueix un únic eix longitudinal”.

Els resultats assenyalen que, malgrat el cost inicial que suposaria dur a terme aquest projecte, la inversió seria recuperada en quinze anys. Els autors han destacat altres avantatges com la possibilitat d’aprofitar localment l’energia produïda i utilitzar-la, per exemple, pel bombament en zones de regadiu.

 

TEXT: REDACCIÓ // FOTOGRAFIA: ANTONIO COLMENAR

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.