Quan la direcció general ja no és de la família

A Girbau Group, Pere Girbau i la seva cosina van assumir la direcció general el 2008. Era una bicefàlia que va durar uns cinc anys, fins que van obrir un debat intern per a preparar la companyia per a la següent generació i, alhora, el que Girbau explica com “aixecar el cap per estar pendents del futur”. Tant Girbau com la seva cosina eren conscients que perquè això es pogués fer amb èxit calia ordenar i estructurar, també el vessant executiu. “No és que nosaltres no fóssim professionals, sinó que l’externalització ajuda a posar ordre, definir rols i responsabilitats, i estructurar la funció dels òrgans executius”.

telegram

 

Així ho explica Girbau que ha exposat el cas de la seva empresa familiar a la jornada 'Non-family CEO: com un director general extern pot contribuir a l'èxit d'una empresa familiar’ organitzada per la Comissió de Lideratge Empresarial del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya on s’han exposat els riscos i avantatges de prendre una decisió així tant per les companyies com pels professionals que poden i volen assumir el rol de directors generals en empreses d’aquest tipus.

Segons l’Institut de l’Empresa Familiar, una empresa familiar és aquella on la propietat i el control estan en mans d’una o diverses famílies amb la intenció que es mantingui al llarg del temps i amb un o més membres participant de la gestió o el govern. Amb aquesta definició, Ignasi Rafel, caçatalents i fundador de Talman Group ha recordat què es considera empresa familiar i quines característiques tenen. Per Rafel, la tercera generació és la que pot començar a plantejar-se l’externalització de la direcció sobretot per la complexitat que ha agafat l’organització.

Flexibilitat, humilitat i empatia, entre els atributs més buscats

Rafel, coautor de ‘El director general externo en la empresa familiar’, ajuda les empreses a seleccionar els millors directors generals per a les empreses familiars. Explica que alguns propietaris valoren el pas per multinacionals com una condició per “aportar més” a la nova empresa. Tanmateix, Rafel recorda que no tothom té la “capacitat d’encaixar” a una empresa familiar, per la idiosincràsia d’aquestes organitzacions. L’enginyer industrial té identificades les competències personals que més demanen les empreses familiars. La flexibilitat, la humilitat, l’empatia o l’honestedat en són algunes, però també la lleialtat e s’entén com el “vincle estret” que estableixen director i empresa i que té a veure amb el termini pel qual s’assumiria l’encàrrec, més enllà dels tres o quatre anys d’altres tipus d’organitzacions.

nonfamily
Un moment de la jornada 'Non-family CEO: com un director general extern pot contribuir a l'èxit d'una empresa familiar’.

 

Els propietaris d’empreses familiars també busquen implicació i “que et prenguis l’empresa com a teva”, assenyala Rafel. En aquest sentit, recomana posar límits, però cal tenir en compte que les expectatives poden ser molt altes pel que fa a hores de dedicació i disponibilitat.

La paciència i la generositat que fan confiança

Per la seva experiència, Girbau no és capaç d’assenyalar la clau de l’èxit d’aquesta figura però sí que identificar factors de fracàs. “Si culturalment no t’entens amb la família, no funcionarà”, adverteix Girbau. Per això, creu que cal llegir i entendre el context de l’empresa i comprovar que els valors són compartits.

Hi coincideix Eva Magrinyà, directora general de Personal Care a AC Marca, que afegeix que cal transparència i comunicació perquè la figura encaixi en l’organització i, per aconseguir-ho, cal empatia i confiança. Per assolir aquesta confiança, Rafel assenyala que cal paciència i generositat per part de les dues bandes. “És un matrimoni i t’has d’acostumar a les manies de l’altre”, exemplifica Rafel, “abans les coses es feien d’una manera i altra d’una altra”. Per això, defensa que cal paciència que deixi fer “concessions” per les dues bandes i “un punt de generositat” perquè tot funcioni.

L’ànima de les empreses familiars

Del seu pas a la direcció general d’empreses familiars, Magrinyà en destaca l’empremta que hi ha pogut deixar i els valors i el vessant humà que poden compartir amb la família. Reconeix que no és una decisió fàcil precisament per això: “has d’estar disposat que et demanin resultats, lideratge i habilitats i, alhora, connectar amb els valors de la família que estarà sempre allà”, diu Magrinyà. Destaca, però, que si un està disposat a tot això, no hi ha dubte que és la millor decisió perquè a una empresa familiar hi ha temps per arribar als objectius marcats, ja que les empreses volen fer sostenible la companyia i no prenen decisions a curt termini. Magrinyà valora, doncs, que el pas per una empresa familiar permet deixar empremta. “L’empresa familiar té ànima”, conclou.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.