Què en sabem del blockchain?

La tecnologia de cadena de blocs, més coneguda com a blockchain, és una tecnologia inventada per Satoshi Nakamoto el 2008 i presentada com un conjunt d'algoritmes i arquitectures distribuïdes en una xarxa que permetien la creació d'una moneda digital descentralitzada, basada en tècniques criptogràfiques anomenada Bitcoin. La solució proposada per Nakamoto s'ha convertit en la moneda digital més popular a dia d'avui i, de fet, la majoria de monedes digitals existents en l'actualitat són evolucions de l'arquitectura presentada per Nakamoto.

Actualment, a la banca – amb el FinTech- és on més desenvolupada està aquesta tecnologia malgrat les seves restriccions d'ús de tipologia legal. Però la seva utilització ofereix un gran potencial en qualsevol altre domini on sigui interessant disposar d'un registre immutable de successos, i es poden veure com a bases de dades transaccionals, replicades en diversos punts, en els quals la responsabilitat de verificar la informació introduïda està repartida entre diversos actors.

Per aquest motiu, blockchain té potencial d'eliminar intermediaris i el poder de canviar profundament el funcionament de les indústries tal com les coneixem avui dia. Blockchain permet, per exemple, que els socis d'una cadena de subministrament creïn relacions de confiança sense necessitat d'intermediaris o, fins i tot, de processos de compra tradicionals.

Les estructures basades en blockchain permeten construir cadenes de submistrament més àgils a través de 'contractes intel·ligents' (Smart Contracts) que negociïn i tanquin acords amb socis de tot arreu del món de forma automatitzada. S'estima que la tecnologia blockchain serà una tecnologia disruptiva en diversos sectors, inclosos l'industrial, i en particular el de 'supply chain' i, com no, el sector energètic. Es preveu que la tecnologia blockchain, i la seva evolució cap el DLT –Distributed Ledger Technologies- creixerà amb dos i inclús tres dígits als pròxims deu anys. A tot arreu, el desplegament de la tecnologia blockchain en aplicacions relacionades amb l'energia s'ha convertit en un tema de tendència entre els gegants de la indústria, així com la comunitat d'inversors. I no només la inversió privada sinó la pública: és estratègic per Europa i, a Catalunya i Espanya mateix hi ha explícita l'obsessió pel blockchain com a tecnologia habilitadora digital a l'incloure la seva descripció en el nom mateix de les direccions generals govern espanyol i català.

La seva aplicació més enllà del Fintech (tecnologia financera), com és el de DeFi (Finances Descentralitzades), i la seva progressiva evolució cap a les dApps (apps descentralitzades) té una aplicació generalitzada a tots els àmbits de l'empresa i l'administració pública, que millorarà la transparència, la traçabilitat i donarà poder a tots els usuaris siguin grans o petites empreses i grans o petits organismes públics, aportant més poder als ciutadans, als clients i a les empreses de qualsevol dimensió, millorant la confiança i, en conseqüència, a la llarga aportar riquesa en forma de més i millors relacions comercials.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

 

operacionslogo