Per què és important reduir els terminis de concessió de llicències?

El temps d'espera per tramitar una llicència d'obra major a Sabadell s'ha reduït de sis mesos i mig a dos mesos i una llicència d'obra menor es pot aconseguir en menys d'un mes. És conseqüència de les mesures que ha pres l'Ajuntament de Sabadell per garantir l'eficiència de l'administració i afavorir l'activitat econòmica a la ciutat, que ara és més competitiva que les ciutats veïnes. Ho anunciava dies enrere l'alcaldessa, Marta Farrés, que veu que "l'eficiència de l'administració és clau per afavorir l'activitat econòmica". Per això, Sabadell ho situa com una de les seves "línies estratègiques". "Hem de ser capaços de crear riquesa i, per fer-ho, cal que qui vulgui invertir a Sabadell es trobi amb una administració àgil".

Però per què és important que els ajuntaments agilitzin els terminis de concessió de llicències i del primer informe? Tal com explica el director de Serveis d'Enginyers Industrials de Catalunya, Tomàs Navarro, la reducció d'aquests temps suposa un estalvi econòmic pel promotor que inverteix en un establiment o negoci, ja que "pot posar-lo en marxa en un temps molt més reduït". Navarro recalca que, sovint, aquests terminis impliquen haver d'assumir el cost d'un lloguer i, per tant, una inversió de la qual, el promotor "no sap quan en tindrà retorn". Navarro celebra aquesta mesura i explica que hi ha altres ajuntaments que hi estan treballant, ja sigui amb els informes d'idoneïtat tècnica - com fa l'Ajuntament de Barcelona- o, en la mateixa línia que Sabadell, augmentant els recursos humans per a aquests tràmits. 

Per aconseguir-ho, Sabadell ha reforçat el servei tècnic, que ha passat de 6 a 11 professionals. Són generalment arquitectes o aparelladors que revisen els expedients. Alhora, el consistori vallesà també ha simplificat tràmits i, per exemple, ha millorat el seu accés en línia. En aquest sentit, la tramitació de llicències urbanístiques es pot fer de forma telemàtica. Una de les novetats més destacades d'aquest procés és que s'ofereix als interessats la possibilitat de consultar en línia (a la web municipal) en quin punt es troba el seu expedient, estalviant, d'aquesta manera, temps, gestions i desplaçaments.

Col·laboració de col·legis professionals

Sabadell ha aconseguit aquesta fita gràcies a un treball conjunt amb els col·legis professionals. D'aquesta manera, ara es pot intercanviar informació sobre els projectes que estiguin visats i així l'interessat no ha de tornar a presentar la documentació. Directament, des de l'Ajuntament es pot accedir als documents visats pel corresponent col·legi professional.

La Taula de Llicències és una altra de les eines que han afavorit agilitzar els tràmits del servei. Aquest òrgan està format pels responsables de llicències i de l'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, els col·legis professionals d'arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers, Gremi de Constructors, Apiàlia (associació d'immobiliàries) i el Col·legi de l'Advocacia de Sabadell. La finalitat de la taula és intercanviar informació, com ara novetats i problemes detectats, per tal de fer propostes de millora.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.