Què és millor, un títol universitari o un títol professional?

En el món, hi ha dos models de reconeixement dels enginyers, amb diferents graus de regulació intermedis. D’una banda, els països en què l’estat té la responsabilitat de l’ensenyament de l’enginyeria (França, Alemanya, Espanya...), en què el títol acadèmic reconeix una qualificació professional immediata, en alguns casos d’atribucions professionals, i faculta i autoritza els enginyers a exercir immediatament amb responsabilitat completa, per sempre. D’altra banda, el model dels països anglosaxons (el Regne Unit, els Estats Units, el Canadà, Austràlia...) en què l’estat s’encarrega de l’ensenyament dels enginyers, donant uns coneixements acadèmics. En aquest segon model, la persona inicia una vida professional en què les associacions del sector van acreditant la seva condició progressiva d’enginyer júnior, sènior, tècnic... La clau no és el títol acadèmic, sinó el títol professional, el qual s’adquireix a través de la certificació del reconeixement professional. En alguns casos, és necessari estar certificat com a enginyer sènior (Chartered Engineer, Professional Engineer...) per signar projectes oficials.

Així, mentre que en el primer model el títol universitari és determinant, en el model anglosaxó el títol acadèmic no és tan important, però sí que es té en compte la qualificació professional en un registre internacional reconegut (CEng, PEng, RICS...).

En el món anglosaxó es té la mentalitat que si un producte, servei o persona ha estat acreditat en un registre solvent, cal confiar que la institució l’ha avaluat correctament d’acord amb requisits i proves ben definits, i és absurd tornar-lo a avaluar. En aquest model, les institucions professionals reconeixen les competències professionals dels enginyers, i estar certificat en un registre professional internacional és un avantatge competitiu clar, i de vegades un requisit inicial.

 La clau no és el títol acadèmic, sinó el títol professional, el qual s’adquireix a través de la certificació del reconeixement professional.

El procés de certificació de l’AQPE es basa, principalment, en el model anglosaxó. En aquest sentit, la referència principal és el model de l’Engineering Council del Regne Unit i, en particular, els processos seguits per algunes de les entitats amb més membres i antiguitat: l’Institution of Mechanical Engineers (IMechE) i l’Institution of Civil Engineers (ICE). Amb el certificat PEQ (Professional Engineer de l’AQPE) els enginyers del nostre país, que ja disposen d’un alt grau de reconeixement nacional i internacional, comptaran amb una certificació que augmentarà la seva vàlua i competitivitat.
 

Toni Molina
Secretari general de l’AQPE
Enginyer industrial col·legiat núm. 12001

www.aqpe.org / secretaria@aqpe.org /902 054 940

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.