Què són les emocions i per què són tan importants en el dia a dia de l'enginyer?

Si ho analitzem etimològicament, la paraula “emoció” ve del llatí emovere, que transmet la idea de "moure cap enfora”. Així doncs, podem dir que les emocions són, com afirma Fredy Kofman, "una pulsió interna que s'expressa corporalment" o, dit d'altra manera, són impulsos que ens porten a actuar.

D'altra banda, i encara que a nivell col·loquial les paraules "emoció" i "sentiment" s'acostumen a emprar per designar el mateix, és molt bo recordar que, com diu el filòsof  José Antonio Marina, els sentiments poden classificar-se per la seva intensitat, durada, profunditat... (i a més, a cada una d'aquestes classificacions també es donen molts nivells diferents, no és un "blanc o negre"). Això dóna lloc a conceptes com... sentiment, emoció, passió, estat d'ànim, caràcter, temperament i personalitat. (Si voleu aprofundir en aquesta terminologia trobareu més informació aquí).

Un altre aspecte molt important quan ens plantegem què són les emocions... és plantejar-nos com apareixen. La resposta és que, com afirma José Antonio Marina,"els sentiments apareixen a la conciència sense que el subjecte intervengui, brollen de nosaltres. Més que autors som víctimes o beneficiaris". El que si podem controlar és com gestionem aquestes emocions; i això és quelcom que té a veure amb la "intel·ligència emocional".

Un cop vist tot l'anterior, ja estem en condicions d'entrar a per què les emocions són tan importants en el dia a dia de l'enginyer. Un dels molts motius és que les emociones guien la nostra observació de la "realitat". Donat que en molts casos la nostra ment no pot abastar tota la complexitat d'una situació, la ment selecciona de forma automàtica la informació que li resulta rellevant i descarta la que pensa que no ho és. En aquest cas, les emocions són les que guien aquest procés automàtic que decideix quina informació és la rellevant i quina no. Això és especialment important perquè a la pràctica totes les persones acabem caient en diferents "paranys" que ens provoquen pics o elevacions de la nostra intensitat emocional. Aquests pics ens poden dur a observacions de la "realitat" poc acurades i a decisions poc efectives.

Hi ha alguns paranys que són molt propis de professions com la d'enginyer:

  • Un primer exemple seria el parany "tinc raó": Davant d'una situació estem tan convençuts que el nostre punt de vista és correcte que quan algú ens porta la contrària la intensitat de les nostres emocions fa un "pic".
  • Un altre exemple en seria el parany "hauria de ser així": Davant d'una situació tenim el convenciment que l'altra persona "hauria d'haver fet X..." o "hauria d'haver-me dit que..." i, com que no ho ha fet, la intensitat de les nostres emocions s'eleva.

Ja hem vist que aquests pics emocionals condicionen la nostra observació de la realitat i, per tant, quan caiem en aquests paranys estem menys oberts al diàleg, es genera més conflicte i som menys creatius a l'hora de preguntar i de generar alternatives.

Tots aquests conceptes i tècniques els practiquem en el curs Competència emocional de l'enginyer que es realitza al Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya el proper 8 de març. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.