Quina és la situació actual del projecte ITER?

En la primera ponència, Joaquín Sánchez, director del Laboratorio Nacional Fusión de CIEMAT, va explicar les perspectives actuals de la fusió: “Els nuclis D - T han de col·lidir a alta velocitat (E= 15-20keV). Això és possible mitjançant acceleradores, el problema és que no és energèticament rentable. Quina és la solució? El plasma amb partícules a 15 keV”. D’altra banda, Sánchez va argumentar que el DEMOnstration power reactor generaria electricitat neta a la xarxa de 100-500 MW. A més, seria autosuficient en triti (breeding blanket), treballaria amb materials de baixa activació i operaria 24x7 durant setmanes.

Durant la conferència de Jesús Izquierdo, Associate to the Chief Engineer a Fusion For Energy, es va parlar sobre l'estat del desenvolupament tecnològic del projecte ITER. Izquierdo va llançar la pregunta a l'aire de per què actualment es progressa més ràpid que a l'inici del projecte ITER: “Des de fa uns anys, s'ha reforçat l'enginyeria de sistemes i això ha estat un punt clau”. A més, va assegurar que "està previst que el primer plasma estigui disponible al primer trismestre de 2025”.

Pel que fa a Víctor Sáez, Head of Market Intelligence a Fusion For Energy, va centrar la seva intervenció en la política industrial del projecte ITER. Sáez va argumentar que el primer objectiu és aportar la contribució de la Unió Euroepa al projecte ITER i al Broader Approach dins del pressupost establert i en el termini acordat. A això se li suma la necessitat d’ampliar la base industrial europea en l'àmbit de les tecnologies de la fusió per al desenvolupament a llarg termini de la fusió com a font d'energia. En aquest mateix sentit, també es busca estimular la competitivitat i la innovació europea en tecnologies emergents claus per donar suport al desenvolupament d'una Unió Europea d'innovació amb capacitat d'impacte en l'àmbit internacional.

Durant la taula rodona, en la qual hi van participar Oriol Ribas (Ferrovial), María Teresa Rodríguez García (Empresarios Agrupados), Alfonso Carpio Riva (APPlus+) i Luis Sedano (FUS_ ALIANZ Science, Engineering & Consulting), es fa tractar quina és l'aportació d’aquestes empreses al projecte ITER, quins són els reptes superats i èxits aconseguits i els camps d'especialització i oportunitats d'ocupació generats en el projecte ITER i els projectes connexos.

En la darrera ponència, Belén del Cerro, Spanish ILO a Industrial Liaison Officer per a l’ITER va tractar la capacitació de la indústria nacional i resultats Big Sciencies: “El CDTI s'encarrega de maximitzar el retorn industrial en les 8 grans instal·lacions científiques amb major inversió i de capacitar a l'empresa perquè accedeixin a una major quota de mercat".

Josep Canós, degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, va posar el punt i final a la jornada i va remarcar la importància que té la implicació de les institucions en aquest projecte d'alta complexitat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.