Return: Empresa amb dimensió social

Les empreses que proporcionen una dimensió social s'enfoquen a generar impacte positiu a la societat, més enllà de simplement obtenir guanys. Aquest enfocament pot involucrar temes com ara sostenibilitat, equitat, inclusió, drets humans i benestar comunitari. Per aquesta raó, startups com Return BCN, fundada a Barcelona a principis d'any, tenen un propòsit social o ambiental integrat al seu model de negoci.

A Return es defineixen com experts en desenvolupament de projectes socials que utilitzen llenguatges universals com a eina de desenvolupament. Són experts en el disseny, seguiment i avaluació de projectes d'innovació social que utilitzen els llenguatges universals com poden ser l'activitat física, la música, les arts plàstiques i les escèniques per a contribuir a la transformació i el desenvolupament social de les comunitats a través de la identificació d’oportunitats de desenvolupament de projectes d’impacte social positiu, gestats al si de les empreses públiques i privades que conformen el teixit empresarial i industrial de cada territori

Sobre l'exercici de la startup, Laia Garriga, enginyera industrial i una de les cofundadores de Return, ens explica que es van "constituir a maig, i a hores d’ara hem guanyat els dos primers projectes, un en l’àmbit de la integració de la perspectiva social, inclusió de col·lectius vulnerables, en planificació de la mobilitat (Nou PDM 2025-2030), amb l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità), i el segon, la generació del Manual del Legaci Program del Barcelona Convention Bureau". Ara per ara es troben treballant sobretot amb administració pública i van fent camí per a poder treballar amb empreses del teixit industrial principalment a Catalunya, sense descartar la internacionalització en un futur proper.

newsletter

 

Compromís social

A Return asseguren que proporcionen dimensió social per solucions tecnològiques i plans estratègics i creen projectes socials i comunitaris a mida alineats amb l'estratègia corporativa establerta pels clients. Per tant, generen relat social a partir de la catalogació de les accions i iniciatives que ja duu a terme l'organització.

Segons Garriga la idea va sorgir per "casualitat". En Ramon Garriga i en Bruno Bigas, socis de Return, ja fa anys que dediquen els seus esforços a generar metodologia utilitzant els llenguatges universals (música, esport, pintura, etc.) per a aconseguir que col·lectius vulnerables s’empoderin i aconsegueixin esdevenir ciutadans de ple dret.

Laia Garriga, per la seva part, ja feia un temps que participava d’esdeveniments de valor compartit a través del Clúster In-Move by Railgrup, i altres esdeveniments que parlaven d’una nova manera de fer negocis on la Governança, la Sostenibilitat Ambiental i la Sostenibilitat Social, estan les tres en equilibri i al mateix nivell pel que fa a l’estratègia i la cultura de l’empresa. Entrant en contacte van arribar a la conclusió que en governança i Sostenibilitat ambiental ja hi havia moltes consultores que hi treballaven, però en sostenibilitat social o, almenys, no tantes, i per això van iniciar el projecte de manera conjunta. 

També implementen team building amb metodologia pròpia d'ús de llenguatges universals i faciliten processos de cocreació d'organismes relacionats amb l'impacte positiu a llarg termini. Ajuden a les empreses a què tingui un impacte social positiu a la comunitat a través d'un equip amb experiència en el camp de la innovació social i tecnològica i el lideratge d'equips. Les persones que formem part de Return i els altres col·laboradors externs han desenvolupat trajectòries professionals en diversos àmbits, però mitjançant aquest projecte comparteixen un objectiu comú basat en el compromís amb la societat i el treball pel bé comú.

Algunes de les àrees d'especialització de la startup són el coneixement de l'entorn, estratègies de RSC, disseny i gestió de projectes d'impacte positiu, cerca de finançament públic i privat, creació de consorcis, oportunitats en projectes europeus, i experiència en el tercer sector i en indústries transformadores del nostre territori. D'aquesta manera Return es troba alineat amb l'entorn social i empresarial, i lligat a empreses amb estratègies de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), Capitalisme Conscient, Valor Compartit i BCorp.

economia circular

 

Enginyers i projectes comunitaris

Segons els responsables, volen ser el soci creatiu que situï a les empreses al centre del seu ecosistema comunitari per a ajudar-los a generar el màxim impacte positiu a la societat. Respecte els reptes als quals s'han hagut d'enfrontar aquests últims mesos destaquen l’evangelització, sobretot del sector privat, per a que entenguin la importància de treballar respectant a les persones, contribuir al seu arrelament als territoris on desenvolupen la seva activitat, i el retorn que això els pot comportar.

"Som dos enginyers i un advocat que hem fundat Return" ens diu la Laia, ja que el seu germà, Ramón Garriga, també és enginyer i un dels principals actors de l'empresa. El fet que els dos germans s'hagin dedicat a l'enginyeria no és casualitat. Segons la Laia, al menys en el seu cas, ha estat per herència familiar, ja que el seu pare també ho és. "Ser enginyers de professió ens permet entendre molt bé els plans estratègics de les indústries i aportar el nostre coneixement i creativitat en la generació i definició del projecte, alineat amb els plans estratègics per a que tinguin continuïtat en el temps". Respecte això, ha assegurat que la planificació i organització són la clau de l’èxit, i que sobretot son apaços de traduir en retorn econòmic i KPI’s l’impacte social que generen els projectes desenvolupats".

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.