Reutilitzar la roba també és moda

Reutilitzar la roba és la millor manera d’evitar que aquesta es converteixi en un residu i, a la vegada, evitar tota la despesa econòmica, energètica i mediambiental que comporta la producció d’una nova peça que substitueixi l’anterior.

 

A Catalunya, cada persona genera cada any entre 21,5 i 26kg de residus tèxtils, dels quals només se’n recull selectivament el 12%. Per tant, no es recull selectivament el 89% del tèxtil generat, que majoritàriament es troba dins de fracció resta o com a impropis dins d’altres fraccions selectives.

Al mateix temps, la producció de roba no para de créixer: entre l’any 2000 i 2014 es va duplicar i, actualment al món es venen cada any 100.000 milions de peces de roba. Cal esmentar que la producció és de quatre vegades més, el què significa que anualment 300.000 milions de peces de roba acaben a incineradora o a l’abocador. Tinguem en compte que el tèxtil és el quart sector que més demanda de matèries primeres i agua té i el cinquè amb més emissions de gasos d’efecte hivernacle. El residu tèxtil al món té un impacte enorme, en generem massa, tenim un consum desmesurat i una mala gestió dels residus, per això cal posar-hi solució.

A més, es calcula que no ens posem ni un 40% de les peces de roba que tenim a l’armari, i a la vegada, no parem de comprar-ne de nova. Potser que fem un canvi, oi? I si aquesta roba que no fem servir la tornem a posar al mercat? Allò que ja no ens agrada, per un altre pot ser un tresor, i a la inversa.

Roba amb segona oportunitat

La roba de segona mà s’està reintroduint en la mentalitat de les noves generacions. Podem veure l’èxit de diverses plataformes online de segona mà  i, fins i tot, les iniciatives de grans distribuïdores de moda que comencen a oferir la possibilitat de revendre, reparar i donar les peces usades de la seva pròpia marca.

Cal revolucionar tota la filosofia de la cadena de valor del tèxtil, generar canvis tant en la producció de la roba com en la seva comercialització, els seu ús, la recollida i la reintroducció en el mercat. Produir de manera més conscient, comprar menys, combinar roba nova i roba de segona mà en els establiments i facilitar molts més punts de recollida. En general, fer que llençar roba a la fracció resta sigui inconcebible per tothom i que vendre i consumir roba de segona mà s’estableixi com una manera habitual de vestir-se.

Els països nord-europeus han integrat aquesta costum fa molt temps, també pel fet que hi ha moltes més botigues destinades a aquest tipus de tèxtil, així com una xarxa de recollida adient. Millorant la oferta i la recollida, augmentarem la cultura de la reutilització a Catalunya.

La nova llei de residus catalana

En aquesta línia, des de l’Agència de Residus de Catalunya s’està treballant en la nova llei de residus, que també contempla mesures en l’àmbit del tèxtil. Per a l’any 2025 el projecte de llei planteja una reducció del 10% d’aquest tipus de residus i un 25% de cara al 2030. Algunes de les mesures proposades són una millora en la recollida selectiva, l’obligació d’incorporar la venda de roba de segona mà a totes les superfícies comercials de més de 1200 metres quadrats i fomentar una producció i un consum més sostenible per part de les persones i empreses productores, entre altres. Per altra banda, des de l’Agència s’està desenvolupant el Pla d’acció per a la Competitivitat dels Centres de Reutilització a Catalunya, que ajudarà a convertir els centres de reutilització en negocis viables amb oferta de llocs de treball estables.

Avançar cap a un model sostenible: El Pacte per la Moda Circular

Essent conscients de la necessitat urgent de canvi, hem impulsat el Pacte per la Moda Circular, un acord voluntari al qual ja s’han adherit unes 75 empreses i entitats i que cerca la transformació urgent del sector.

Els objectius amplis del pacte són reduir la generació de residu tèxtil entre un 5 i un 10%, assolir una recollida del residu tèxtil d’entre el 25 i el 30%, del què entre un 55 i un 60% i reciclar-ne entre el 40 i 50%. Objectiu Pacte per la moda Circular: la preparació del residu tèxtil per a la reutilització, entre un 55 i un 60%,

Una de les accions que hem desenvolupat en el marc del Pacte ha estat la 080 Reborn, la primera desfilada professional de roba de segona mà dins del marc de la 080 Barcelona Fashion Week, on es van poder veure looks de tendència creats amb peces que no eren noves. La 080 Reborn va situar al mateix nivell la roba de segona mà que la d’alta costura i es va convertir en un esdeveniment de base internacional.

080 Reborn és una col·lecció creada amb roba 100% recuperada de plantes de classificació de residus tèxtils i de  botigues de segona mà; peces que tots podem trobar si ens animem a mirar i remenar en algun dels centenars d’establiments de roba utilitzada que existeixen a Catalunya. Podem estrenar i guarnir-nos com ens agrada sense comprar roba sortida de fàbrica i evitant, així, consumir encara més recursos del nostre planeta i generar residus que omplen els nostres abocadors.

Canviar tendència, cap a una circularitat del tèxtil, i consumir i vestir-nos de manera més sostenible, està de moda!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.