Robòtica 4.0

Un dels actuals trending topics en el món industrial és l’omnipresent concepte indústria 4.0. Un concepte que encara està en procés de definició i consens, en què el mateix terme va per davant de la realitat, però que sens dubte està marcant l’evolució del sector industrial i, per tant, també de la robòtica.
Els dos esdeveniments de referència per conèixer-ne l’estat actual i les tendències són la Hannover Messe, seu de la Plattform Industrie 4.0 alemanya, que acaba de celebrar l’edició del 2016, i l’Internet of Things Solutions World Congress, la propera edició del qual se celebrarà a l’octubre a  Barcelona i que es considera “territori” propi de l’Industrial Internet Consortium, consorci internacional impulsat inicialment per empreses americanes. Amb vocació més propera, la Comissió Indústria 4.0 dels EIC organitzem el Fòrum Indústria 4.0 el 10 de juny, amb dos objectius principals:
-Transportar al teixit industrial català l’estat de la qüestió de la indústria 4.0.
-Mostrar exemples reals que accelerin la comprensió del potencial de les tecnologies i la seva aplicació a la indústria
 

La Comissió Indústria 4.0 dels EIC organitza el Fòrum Indústria 4.0 el 10 de juny

 
Específicament en l’àmbit de la “robòtica 4.0”, en aquest moment les empreses estan seguint diverses aproximacions:
Alguns fabricants, especialment els de petita dimensió corporativa, estan expectants per veure com es va concretant el concepte en el sector, i reconeixen més o menys obertament que, de moment, no ha afectat directament la seva estratègia de desenvolupament de producte. És un wait and see dual, ja que elimina riscos d’error però implicarà un sobreesforç per recuperar el temps perdut un cop s’entri en el període de consolidació.
 
Un segon grup d’empreses han descobert, de sobte, que la indústria 4.0 està en línia amb les propostes que presenten al mercat des de fa temps o que les recull, de manera que en tenen prou amb fer valer la seva oferta actual. Així, per exemple, Universal Robots, fabricant especialitzat en robots col·laboratius, defensa que estan a l’avançada perquè la indústria 4.0 va de flexibilitat en els processos i els seus robots són molt flexibles. O com comenta Stäubli: “Els nostres robots fa temps que ofereixen tantes dades que poden saturar el cloud, però just ara que s’ha posat de moda és quan els gerents d’empresa comencen a estar interessats a analitzar-les”.
 
Finalment, ja hi ha qui està desenvolupant propostes específicament en clau 4.0. Una de les que sortiran al mercat més aviat és de KUKA, que preveu presentar abans de final d’any un sistema que permet obtenir en temps real múltiples dades d’un conjunt de robots en producció i mostrar-les de manera gràfica. Encara és lluny del que imaginem que arribarà a ser el 4.0, però és un primer pas de molts més que vindran en breu.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.