Rockart: un nou concepte de rocòdrom a Girona

Aficionat a l’escalada de jove, l’enginyer industrial Toni Márquez va tornar a entrar en contacte amb aquest món fa uns anys, quan va voler que el seu fill s’hi iniciés. Veure gent escalant li va obrir la curiositat i en uns viatges de feina a Estats Units, concretament a Chicago i Nova York, va poder visitar alguns rocòdroms americans d’on va treure idees, i també les ganes, d’importar-los a Catalunya. I així ho va fer: l’estiu passat va decidir deixar la seva feina a l’enginyeria Wattia i muntar-ho al Pla de l'Estany, a Girona.

Des del mes de maig, Rock Art Climbing Gym and Coworking un nou concepte d’espai completament nou a Catalunya que vol servir de coworking, espai cultural i per al foment de la natura i altres. A banda, clar, té una paret d’escalada interior de 4,5m d’alçada amb 90 vies de búlder dividides en 7 sectors, per tots els nivells i totes les edats. A més, hi ha una sala de ioga, espai de teles aèries, gimnàs de 100m2 amb tot l'equipament necessari per complementar l'entrenament en escalada. També es disposa d’espais exteriors per qualsevol tipus d’activitats, un bar i una terrassa, just al costat de la Via Verda.

Aquests dos primers mesos d’activitat els ha anat sorprenentment bé. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Márquez explica que van obrir tan aviat com ho van tenir tot a punt malgrat coincidir amb l’estiu – que ho consideren molt mala època- per començar a donar-se a conèixer, impulsar els casals infantils i aconseguir socis de cara al setembre. De moment, han fet cinc vegades més de socis dels que estaven previstos. Confia que a partir del setembre funcionin tant les subscripcions com la venda d’entrades.

Per impulsar-ho, Márquez ha hagut de fer una inversió de 400.000 euros i no ha comptat amb cap ajuda pública ni subvenció. “Això també és un mèrit”, destaca l’emprenedor. Ha comptat, això sí, amb certa ajuda i suport en la promoció de la via verda entre Girona i Serinyà que passa just pel costat de la instal·lació. Un els avantatges que ha tingut gràcies a la seva experiència prèvia com a enginyer ha estat que ha pogut impulsar algunes de les instal·lacions d’una manera més econòmica – per exemple, la climatització-. Márquez calcula que d’aquí a entre tres i cinc anys tindrà la inversió amortitzada, un termini que pot ser una mica més llarg perquè ja té planificades algunes inversions com ara la paret exterior, de 12 metres d’alçada per 25 d’amplada, que permetrà veure, des de fora, com escalen els usuaris. La idea però, encara s’ha de treballar perquè al ser totalment innovadora a Catalunya – no n’hi ha cap- li cal veure en quines normatives s’ha d’adaptar. Per tot això, ha estat rellevant la creació recent de l’Associació de Rocòdroms de Catalunya.

Márquez explica que han recreat un ambient molt urbà, imitant Brooklyn, amb bona música, graffitis, murals, esports urbans complementaris com hip hop, basquet o pole dance, i espais que fomentin sobretot les relacions socials. A més, tal com indica el seu nom, provaran d’incentivar les exposicions itinerants. Vol ser, amb tot, un espai de dinamització de la zona, establint noves relacions i xarxes al territori. Per exemple, serveixen la cervesa artesanal de Banyoles, i han buscat i tancat acords amb diferents entitats de la zona, com ara el Centre Excursionista de Banyoles, per compartir iniciatives com poden ser les extraescolars.

Emprendre aquest nou projecte ha representat, per Márquez, “sortir de la seva zona de confort i del seu hàbitat de coneixement i de sector”. Ha fet un canvi de vida absolut i procura no angoixar-se amb la premissa que “la muntanya és un hobby”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.