Sirius: Sistema de gestió energètica de Wallbox

L'empresa tecnològica Wallbox es troba en plena expansió. D'origen català, és una empresa emergent de disseny, fabricació i distribució de solucions de càrrega per a vehicles elèctrics d'ús residencial, semipúblic i públic. La fàbrica d'11.000 metres quadrats a la Zona Franca de Barcelona per produir carregadors per a vehicles elèctrics dona feina a més de 200 persones i té una capacitat de producció de 700.000 carregadors anuals, que s'exporten als 115 països on la companyia opera.

Les instal·lacions de la Zona Franca compten amb un sistema d'emmagatzematge i recuperació automatitzat que consisteix en una varietat de sistemes controlats per ordinador per col·locar i recuperar automàticament càrregues des d'ubicacions definides. A més de la zona de producció, la planta disposa d'un laboratori per dur a terme els assaigs i proves de qualitat dels carregadors i analitzar la durabilitat dels seus productes. En aquest espai de test fan servir càmeres climàtiques que permeten reproduir el clima de qualsevol punt del món per provar les màquines. Aquesta planta complementa amb la que va posar en marxa l'any passat als Estats Units, que subministra el mercat nord-americà.

En aquest context han desenvolupat Sirius, un sistema intel·ligent de gestió d'energia que han implementat a la seu de Barcelona. Sirius optimitza la combinació d'energia generada pels panells solars, la xarxa elèctrica, les bateries de la flota de vehicles i una bateria estacionària. D'aquesta manera es potencia el consum d’energia verda, es redueixen les emissions alhora que l’empresa ha reduït la factura de la llum en 85.000 euros anuals, augmenten l'ús d'energia renovable en un 20% i disminueix la dependència a la xarxa elèctrica en un 50%. Segons els responsables el sistema està "prou madur" per poder-se començar a comercialitzar. Així ho ha explicat Oriol Moreno, Business Developer i Sales Executive a Wallbox Chargers en la visita tècnica a Wallbox organitzada per la comissió Societat Digital d'Enginyers Industrials de Catalunya.

Durant la nit, els vehicles elèctrics de la companyia aparcats al recinte es van carregant, aprofitant les hores en què l'electricitat és més econòmica. Durant el dia, aquests mateixos vehicles, aporten energia a l'edifici per poder gestionar els moments de màxima potència en les hores que és més cara. A més, el sistema es complementa amb plaques solars. Actualment, Sirius gestiona tots els fluxos d'energia de la seu, que integra una flota de 23 Nissan LEAF i carregadors Quasar bidireccionals, 750 m² de panells solars, 560 kWh d'emmagatzematge d'energia in situ i la xarxa elèctrica, així com 750 metres quadrats de panells solars ubicats a les marquesines de l'aparcament.

Amb aquesta aposta, Wallbox s'obre camí en el camp de la gestió de l'energia i l'electrificació dels pàrquings no residencials. Des de la companyia, ofereixen una situació "completa" amb el subministrament d'equips, la seva instal·lació però també l'assessorament i la prescripció de cada producte. Wallbox també ofereix una aplicació mòbil on es pot trobar tota la informació dels vehicles, les seves càrregues i el consum energètic del moment per decidir com i quan utilitzar cada vehicle per a més comoditat.

Empresa innovadora

Wallbox, fundada el 2015 per  Enric Asunción Eduard Castañeda, ha estat una de les empreses beneficiàries de la línia d’ajuts d’Alt Impacte d’ACCIÓ, amb una ajuda de més de mig milió d’euros (543.000).  El 2017, Wallbox va guanyar la South Summit, una competició europea d'empreses emergents. Wallbox va quedar en el tercer lloc de la Copa Mundial d'Startups el maig 2018. L'octubre de 2019, Wallbox va llançar al mercat Quàsar, el primer carregador bidireccional al món per al segment residencial. El Quàsar va ser nominat com el millor Consumer Electronics Show (CES) de gener 2020. El 2021, Wallbox va sortir a la borsa de Nova-York després de l’acord fusió (SPAC) amb la companyia d'inversions estatunidenca Kensington Capital Acquisition.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.