Sobreviure a les guerres de patents en el sector mobile

Les guerres de patents en l’espai mòbil han arribat a Barcelona. El Mobile World Congress (MWC) del GSM acaba de tancar les portes, però ha vingut per quedarse, i també les guerres de patents en el mòbil. És, per tant, hora d’entendre les guerres de patents, esmolar les dagues i prendre mesures per sobreviure a les batalles d’estratègia i judicials que vénen.

Els fabricants de LED catalans s’enfronten actualment a demandes de llicència de titulars de patents a l’estranger, sota amenaça de demanda judicial. Els royalties que demanen són molt costosos, però més ho són els costos legals. Violar drets de patents pot ser un negoci fatal, però la infracció difícilment es pot evitar si es vol vendre productes electrònics sofisticats, com els LED o les tecnologies mòbils. Les empreses catalanes es veuen obligades a adonar-se que les patents són molt més que trofeus per posar a la paret i admirar, són armes de litigi perilloses i eficaces.

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"232","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]


El WMC 2014 ja s’ha acabat, però a la ciutat encara cuegen reunions d’alguns executius que intenten tancar acords de patents (nosaltres n’hem assistit a alguna). I és que es tracta del món dels mòbils, que és la indústria més intensiva en patents del món. Per exemple, darrere d’un smartphone es troben més de 250.000 patents, que van des del disseny de l’antena interna, la gestió dels gestos de pressió de dits a la pantalla, aplicacions que mesuren la pressió arterial i l’envien al metge, el reconeixement de la direcció d’arribada dels senyals de radiofreqüència, etc.

Guerres de patents per tot i de tot perfil apareixen diàriament en els mitjans, tenint en compte que els telèfons intel·ligents i productes de telecomunicacions estan plens de tecnologies patentades que generen enormes ingressos. Plets de patents apareixen gairebé diàriament en les notícies. La llista d’empreses implicades és enorme: Google, Apple, Samsung, Microsoft, Nokia, Sony, Blackberry, Fractus, Motorola, Interdigital, ZTE, Kodak, LG, Huawei... La llista dels infractors acusats sembla un “qui és qui” del sector mòbil.

Una cosa segura en aquest sector és que és impossible operar un negoci de venda de productes sense infringir patents propietat d’algú.

Gairebé totes les peces de la tecnologia i software en un smartphone involucren centenars o milers d’invencions patentades. Atès que els venedors de mobilitat han de veure-se-les amb guerres de patents pertot arreu, i amb grans potències, què poden fer les nostres empreses per sobreviure? Aquí suggerim cinc consells tàctics, especialment pensats (i provats) per a pimes:

  • Amagar-se.
  • Associar-se amb altres titulars de patents (patent pooling).
  • Fer-se “amics” de patent trolls.
  • No fer patents amb reivindicacions fluixes.
  • No conservar ni mantenir patents molt costoses.

Fractus, la start-up de la UPC, ha investigat, desenvolupat, patentat i comercialitzat les antenes fractals internes i els sistemes que són avui en dia a gairebé tots els smartphones. A banda de ser excel·lents persones, científics i gestors, què més han fet bé?: Van tenir èxit en l’aplicació de les tàctiques anteriors. Amb les excel·lents reivindicacions de les seves més de cinquanta patents, van entrar al camp de batalla, i van aconseguir forts acords de royalties amb Motorola, LG, HTC i Blackberry. 

Quan Samsung es va negar a acceptar l’acord i va continuar violant patents de Fractus (US7015868, US7123208, US7394432 i US7397431) en productes com ara els telèfons intel·ligents Galaxy, Fractus va demandar Samsung i va guanyar en els tribunals. Samsung va haver de pagar 38 milions de dòlars a la start-up catalana. Fractus mostra com empreses catalanes poden guanyar batalles en les guerres de patents. Catalunya és capaç de produir patents de qualitat per a la batalla. Ara és el moment d’“educar” les empreses catalanes, pimes i grans, noves i velles, sobre patents i estratègia de propietat intel·lectual.

I el MWC mostra com Barcelona pot esdevenir un punt de trobada global i un centre d’experts i excel·lència quan es tracta d’alta tecnologia. Ara és el moment d’aprofitar les nostres fortaleses i fer que les empreses catalanes tinguin les eines i els coneixements per sobreviure en les guerres de patents i prosperar en el mercat.

 

Enric Batalla, Enginyer industrial col·legiat núm. 8806
CONTACTE: www.tynax.comenric@tynax.com / Tel.: +34 651 884 103
David R. Smith, CEO de Tynax i autor de Patents, Cloaks & Daggers


IL·LUSTRACIÓ: Judit Canela

Text: redacció
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.