SocialDiabetes: tecnologia per a una millor gestió de la malaltia

Quan encara no hi havia ni Windows, María Jesús Salido tenia clar que es volia dedicar a la tecnologia. Se li va posar al cap i va aconseguir dedicar-se a la gestió de projectes tecnològiques en grans corporacions. El 2010 era directora de l'Oficina de Projectes de T-Systems, a Madrid, però va decidir emprendre. Primer ho va fer amb una consultora tecnològica però ja fa vuit anys que es desviu per tirar endavant SocialDiabetes, una plataforma tecnològica per a gestionar i controlar aquesta malaltia que només a l’estat espanyol, afecta a gairebé sis milions de persones.

La idea va néixer del seu company i soci, Víctor Bautista, diagnosticat amb diabetis. Bautista, quan Salido encara combinava la consultoria amb els primers passos del que ara és la seva empresa, va dissenyar una primera versió d’aquesta plataforma que volia que pogués gestionar de manera “més eficient i personalitzada” la patologia i, alhora, l’ajudés a prendre decisions mèdiques. Així va néixer SocialDiabetes, una aplicació mòbil connectada als monitors i mesuradors de glucosa i sensors d’insulina que processa les dades per donar una informació acurada tant al pacient com al professional mèdic i ajuda a prendre decisions assistencials. En només vuit anys de vida, SocialDiabetes té 350.000 usuaris arreu del món, està disponible en dotze idiomes i ja tenen contractes amb la indústria de ‘medical device’, farmacèutiques, asseguradores, clíniques i hospitals, per continuar creixent

Per Salido, l’objectiu de la seva plataforma és poder beneficiar tot el sistema. Els pacients poden tenir en una sola eina tota la informació i, així, gestionar la malaltia de manera fàcil. “Tot el que necessita ho posen en un sol lloc”, diu Salido. Els professionals també poden accedir-hi, al núvol, i veure totes les dades en temps reals i amb la informació processada. Aquest és un punt important, diu Salido, perquè no es tracta de “substituir la llibreta, que seria digitalitzar el procés”, sinó de transformar les dades en coneixement per al metge que li permet decidir tractaments, visites o altres decisions. “Ajudem els metges a fer de metges”, conclou l’enginyera perquè les visites siguin “qualitatives”. María Jesús Salido té molt clar que les màquines “fan el que poden fer” mentre que els humans “han de poder fer el que les màquines no fan” i per això, defensa la tesi que “la tecnologia ens està humanitzant”.

El futur

Per tirar endavant el projecte, Salido i Bautista han comptat amb una ajuda econòmica d’1,6MEUR de la Comissió Europea, del programa Horizon2020. L’enginyera explica que aquesta ajuda els va permetre “no sortir amb qualsevol cosa” sinó poder treballar el seu “tret diferència” i sortir al mercat amb més garanties. Aquest temps d’emprenedora, Salido els ha viscut intensament, sobretot el temps de pandèmia. Arriba en aquest moment “esgotada” però satisfeta: “ he après en cinc anys el que no he après en trenta”. Explica que no només és tirar endavant una start-up tecnològica sinó que ho han fet en un sector on s’han de tenir en compte moltes variables com ara el marc regulatori, els mercats internacionals, etc. “No havia passat mai una època tan intensa”, diu, sincera.

Ara, els objectius de Salido i Bautista són clars. A curt termini volen “accelerar el creixement” al costat d’altres agents del sector, ja que la tendència és unificar plataformes que integrin tot s els serveis. Però són conscients que volen créixer “consistentment” i, de moment, centrant-se en la diabetis, una malaltia que, per Salido, abans de la COVID-19 ja es considerava “la pandèmia del s.XXI” i les dades eren “esgarrifoses”. Per Salido, hi ha moltes plataformes genèriques que ofereixen aquesta gestió remota als pacients i considera que moltes vegades es fa sense entendre bé la patologia. Per això, aposta per un coneixement “molt profund” que doni precisament valor afegit al seu producte.

Premi DonaTIC 2021

Salido ha rebut recentment el premi DonaTIC en la categoria d’Empresària, un guardó que ha viscut amb “satisfacció col·lectiva i personal”. Per Salido, és un reconeixement “especial” pel moment en que`arriba, després d’un any i mig de pandèmia que ha suposat treballar de manera molt intensa. En la vessant col·lectiva, creu que és important que es tingui la capacitat de visualitzar projectes i iniciatives interessants de dones que, d’altra manera costaria més. “Que existeixin els premis evidencia un problema, però també el mitiguem”, conclou Salido.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.