Solucions industrials d'Eurecat a l'Advanced Factories

El Centre Tecnològic de Catalunya, Eurecat, ha estat un dels expositors destacats de la sèptima edició d'Advanced Factories a la Fira de Barcelona. L'esdeveniment, definit com el més gran d'automatització i robòtica industrial del sud d'Europa, s'ha celebrat del 18 al 20 abril a Gran Via. Eurecat ha presentat diverses innovacions per proveir de solucions tecnològiques que contribueixen a impulsar la competitivitat de les empreses en la indústria.

Entre algunes de les innovacions que han presentat a la Fira trobem el projecte anomenat Fashionaut, una solució de robòtica pel sector tèxtil d'automatització dels processos de control de qualitat. Actualment, aquest control es fa de manera manual, amb cintes mètriques i amb un control estadístic, agafant alguna de les peces de la cadena productiva per comprovar si compleixen amb els requisits del client. En aquest cas, amb la càmera de visió seran capaços de prendre diferents mesures de cotes importants de les peces de vestir.

Així es pot arribar a fer el control de qualitat del 100% de la producció, el que suposa un avenç en la qualitat i en la competitivitat de les empreses que implementen aquest sistema. "És una tecnologia que ja està preparada per ser implementada pel mercat" ha afirmat Guillem Quintana Badosa, director de desenvolupament de negoci a Eurecat. És una innovació que combina les últimes novetats en visió computacional, intel·ligència artificial i automatització. El projecte està liderat pel MODACC Fashion Cluster, i compta amb la participació de les empreses Gavi Punt i Escorpion i de FITEX. "La sostenibilitat depèn de la producció" continua Quintana sobre el paper d'aquesta tecnologia en l'avenç de la protecció mediambiental.
 

image

En aquesta edició, Eurecat també ha presentat una innovació basada en tecnologia compositrònica. A la fira s'ha pogut veure exhibida una finestra d'avió amb aquesta tecnologia incorporada, la qual permet afegir electrònica impresa flexible a grans peces de materials compostos. El seu ús permet fabricar a gran escala productes d'alt valor afegit amb prestacions avançades gràcies a la superfície funcionaritzada. Es pot aplicar en maquinària i en vehicles com motocicletes, patinets elèctrics, interiors de trens, avions i cotxes.

Resulta d'interès el fet que aquesta solució fa possible incorporar prestacions digitals a processos de materials compòsits. En l'àmbit de la plastrònica i la compositrònica, aquest dispositu mostra les possibilitats que ofereixen les tecnologies que uneixen l'electrònica i els materials plàstics i compostos, respectivament. Fabricar amb compositrònica eedueix el pes dels elements electrònics i abarateix l'assemblatge industrial. Segons la directora de la Unitat de Materials Compòsits d’Eurecat, Maria Eugenia Rodríguez, la compositrònica “és la combinació perfecta per al desenvolupament d’estructures lleugeres funcionals”.

image

Per acabar, mencionar les innovacions en Soft Electronics. A l'estand d'Eurecat de l'Advanced Factories s'ha exposat un dispositiu portàtil extensible per un control ultrasensible del moviment del cos. És una tecnologia completament impresa amb matriu piezoelèctrica. La innovació es basa en un copolímer PVDF-TrFE sobre un substrat TPU, un tipus de polímer que combina les propietats tant del plàstic com del cautxú, per a aplicacions portàtils i extensibles, com per exemple una mà exoesquelet capaç de controlar els moviments dels dits de la mà. Aquesta integra circuits de sensors multiparamètrics i bateries impreses que funcionen de manera remota i autònoma. Els Soft Electronics resulten una tecnologia lleugera i còmode, sense deixar de ser eficient. El seu principal ús serà per a aquelles fases de producció on intervingui un treball manual i així millorar la prevenció de riscos laborals en el sector industrial.

image
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.