Sou, salari i altres aspectes a tenir en compte quan es busca feina

Acabar la carrera i buscar feina. Aquest eren els passos que tradicionalment es recomana als joves per aconseguir ‘guanyar-se la vida’ i cobrir les seves necessitats. També, tradicionalment, com més estudis, millor feina. Es buscava sobretot l’estabilitat, un sou fix i una mínima projecció. Però la societat canvia i tot aquest paradigma, no n’és l’excepció. Els joves d’avui dia no valoren els mateixos aspectes i prioritzen el projecte, la flexibilitat i la capacitat de conciliar la vida laboral amb la familiar i el temps lliure.

Així ho veu Indry Canchila, sòcia-DG a ICSA, que reconeix que el salari ja no és només el sou sinó que pesa més el desenvolupament del dia a dia. “Els joves d’avui dia valoren el que els permet créixer i ser feliços”, assegura l’experta. En una mateixa direcció es pronuncia Francesc González, enginyer industrial i director de l’AQPE. “Els boomers ens van educar per viure per a treballar i ara es treballa per a viure”, admet González; “és un canvi positiu”.

tiktok

 

Aquesta nova tendència, també ha fet canviar la manera d’abordar l’entrada al mercat laboral i també els possibles canvis de feina i trajectòria i, per tant, els requisits que es poden demanar en una feina, les condicions que es poden proposar i, també, el salari, al que es pot aspirar. Canchila i González han compartit les seves recomanacions entre joves enginyers en una sessió a Enginyers Industrials de Catalunya, que ha servit per resoldre dubtes i aprendre a prioritzar a l’hora d’anar a buscar feina.

Quant cobra un enginyer?

ICSA disposa d’una eina per captar i calcular salaris i recopilar dades de diferents sectors per tenir un punt de referència. A Catalunya, per un enginyer o enginyera amb un parell d’anys d’experiència – poca-, de mitjana es donen retribucions d’entre 25.000 i 35.000 euros. En comandaments intermedis, de responsables, el salari econòmic ja pot rondar entre els 40.000 euros i els 55.000, mentre que en directius, ja superen els 60.000 i, en funció de  la mida de la companyia, poden superar fins als 200.000 euros.

connectiENG

 

Recomanacions per demanar un augment de sou

Normalment, un enginyer comença amb un salari, però aspira a poder-lo augmenta a mesura que guanya experiència. Però: quin és el moment idoni per demanar una revisió salarial? Quins arguments es poden utilitzar per assolir l’objectiu? Què s’ha d’evitar si no es vol fracassar?

Indry Canchila recalca que les fórmules màgiques no existeixen i que cada departament de recursos humans funciona d’una manera diferent, però sí que s’atreveix a donar alguns consells:

  • Demanar la revisió prop de final d’any, quan s’estiguin preparant els pressupostos
  • Plantejar-ho després d’una gran fita per poder-la fer valer i justificar encara més la petició de salari
  • Preparar-se l’entrevista buscant la referència de salaris del mercat
  • Evitar no demanar l’augment al mateix temps que altres treballadors.

“El moment és després de dinar”, bromeja González que sí que assenyala la necessitat de fugir dels “m’ho mereixo” o situacions personals “tinc dos nens, no arribo a final de mes...” i apostar per demostrar que el propi paper a l’empresa és imprescindible i explicar que s’han detectat necessitats per les quals pots aportar solucions i millorar resultats.

Canviar sovint de feina ajuda?

González veu que els treballadors d’avui dia costa més “fidelitzar-los” i que per aconseguir-ho, cal que l’empresa faci propostes permanentment. “La gent ara té aspiracions i un lloc de feina segur no ho és tot, volen treballar en aspectes que valguin la pena”, diu González. Això, que d’entrada no és negatiu, pot girar-se en contra del candidat si els canvis han estat massa sovint. Canchila i González coincideixen que els canvis cada any i mig et poden deixar a fora de molts processos de selecció i que, en canvi, amb experiències d’entre tres i quatre anys ja són senyal d’una persona estable que ha pogut desenvolupar algun projecte. “Estem al món de la velocitat, tothom vol ser CIO al cap de dos dies”, lamenta González. I per aconseguir progressar, Canchila també ho té clar: actualització i formació. “A l’enginyeria hem d’estar al cas de tots els canvis”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.