SWC, cinc anys visibilitzant la importància que les dones siguin STEM

Fa cinc anys que l’STEM Women Congress va començar a caminar. Amb recursos limitats però amb la seguretat que el sector necessitava un espai per divulgar la feina i la figura de moltes dones que treballen en el sector tecnològic però que, en canvi, no són tan visibles com els seus companys homes. Però també per poder començar a difuminar la bretxa de gènere que fa que la proporció de dones encara sigui molt menor que la d’homes. Cinc anys després, l’SWC ja és un referent en el sector i organitza la trobada a Madrid, Lisboa i Barcelona. A més, acaben de guanyar el premi DonaTIC i per l’any vinent ja tenen peticions per organitzar el certamen, també, a Bogotà i Milà i faran, segurament, el salt a Amèrica i Àfrica.

Amb aquest balanç i sobretot la voluntat que les nenes superin els prejudicis i els estereotips a l’hora de triar els seus estudis, Mar Porras i Eva Díaz han donat el tret de sortida aquest dijous al matí a un congrés que al llarg de tot el dia reuneix premis, reconeixements, xerrades i debats al voltant dels reptes de la diversitat, la igualtat i l’equitat.

“Fa cinc anys vam tenir un somni”, ha dit Porras, “i els presents ens doneu credibilitat, contingut i continuïtat per seguir creixent cap a una societat millor, amb més oportunitats de col·laboració, equitat, respecte i justícia!. Per Diaz, l’SWC ha passat de ser un acte de “responsabilitat social” a un “autèntic tsunami que fa ruta internacional”. “Ens projectarà a les estrelles”, ha augurat la CEO de l’esdeveniment, visiblement emocionada.

“Llarga vida al talent femení”

La síndrome de la impostora és un dels impediments amb que topen les dones per brillar, especialment en el món tecnològic. Però obrir les empreses al talent femení és “obrir la porta a la inclusió”. Així ho veu Liliana Arroyo, directora general de societat digital de la Generalitat de Catalunya, que destaca que espais com l’SWC són bàsics per fer aquesta tasca i acostar les empreses a la perspectiva de gènere per aconseguir inclusió, justícia i diversitat.

Arroyo, que ha felicitat les impulsores del congrés pel premi DonaTIC, ha destacat que són dos projectes que encaixen i convergeixen en valors “per identificar el que no funciona i proposar canvis per avançar cap una societat inclusiva i amb més presència de talent TIC”.

Arroyo ha destacat que per primera vegada, l’SWC inclou una taula masculina. “Que els homes formin part d’això és imprescindible”, ha dit la directora general, “això no va de bàndols, és un sistema on tothom hi està immers i és important que canviï”. Per Arroyo, l’ecosistema actual és “vibrant” i calen més connexions. “Llarga vida al talent femení”, ha proclamant.

Quatre anys d’SWC Annual Report

Un dels objectius de  l’SWC és, sens dubte, incentivar nens però sobretot nenes a encaminar-se cap a les STEM. Per fer-ho, l’equip organitzador del congrés aposta per iniciatives STEM a escoles, empreses i entitats. Però per saber quines accions cal prendre, calia estudiar la situació. Per això van impulsar, fa quatre anys, l’SWC Annual Report, una radiografia de les iniciatives STEM a l’estat espanyol. En només aquests quatre anys, s’han pogut detectar un 45% més de propostes, gràcies a les ambaixadores que recullen les dades a les diferents comunitats.

Entre les conclusions de l’informe d’enguany, Susanna Cabos, presidenta de l’SWC Annual Report i directora de Qualitat i Satisfacció del Cient a Schneider Electric, ha explicat que cal augmentar les iniciatives a la primera infància, on actualment encara són poques, perquè se centren en el darrer cicle de primària, quan els estereotips es comencen a solidificar i, en canvi, encara es pot generar interès entre nens i nenes. Cabos també ha lamentat que la pandèmia ha suposat un retrocés a les iniciatives presencials i ha fet una crida a tornar a apostar per elles. Per continuar la tasca de l’Annual Report, i com a novetat, l’SWC ha creat l’associació que Vetllarà per mesurar les iniciatives i fer els plans d’acció que més impacte puguin generar per aconseguir nenes a les STEM. Per Cabos es tracta d’actuar com a ‘hub digital’  amb l’objectiu de fer més diverses i inclusives les àrees STEM.

GFT- WomenTech, SWC Company Award

El projecte WomenTech de GFT ha estat el guanyador dels SWC Company Award per una iniciativa que han tirat endavant una xarxa de suport entre el talent femení i sènior d’una empresa i el talent, també femení, més júnior. Núria Mir Font, director executiva d’GFT Espanya i directora del programa, ha explicat que des de la companyia es trobaven “molts diamants en brut” perquè les noies no es volen exposar. “Hem d’estar 300% segures per poder-ho explicar en públic”, lamenta Mir. Per això, l’empresa va començar a moure’s per poder crear referents dins la mateix companyia i ajudar les més joves a veure que “es pot arribar a dalt”. Per fer-ho, Mir aposta per unes connexions “perquè juntes som més fortes” i apel·la a un canvi de mentalitat de les dones per a que vegin el treball en xarxa o determinades col·laboracions tan importants com la feina del dia a dia. “El networking, per les dones no és feina”, ha lamentat Mir, “i en canvi és un dels espais més importants per tenir aliats”, ha conclòs.

La candidatura de GFT s’ha enfrontant a quatre candidates més. El segon premi se l’ha endut HP Codewars, un projecte per introduir a la programació estudiants de secundària i batxillerat. Durant vuit anys més de 2.600 estudiants han passat per aquesta programació oberta per a les escoles. En tercer lloc ha quedat Flow to the Future, un projecte integral de la Fundació Capgemini que inclou diverses actuacions per evitar els biaixos actuals en el sector de les noves tecnologies. Llum Llosa, vicepresidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya ha estat l’encarregada de lliurar l’accèssit a les responsables d’Oracle i el programa ‘Reiventa-tech’, mentre que Schneider Electrics ha recollit, també, el darrer accèssit dels guardons.

L’STEM Teacher Award, un guardó creat l’any passat, se l’ha endut Susanna Tuset, docent a l’Escola Sagrat Cor de Sarrià, per un projecte d’ús de la tecnologia amb alumnes amb paràlisi cerebral. María José Lodeiros, d’Accenture, ha rebut l’STEM Woman Award, per la seva trajectòria en la divulgació de les STEM.

Intel·ligència artificial, bretxa salarial i discapacitat a les xerrades de l’SWC

La bretxa salarial de gènere al sector tecnològic ha estat un dels temes que ha abordat Joana Barbany, directora de Desenvolupament de Negocis Tecnològics a Michael Page, en la seva intervenció a l’SWC. La de Barbany ha estat una de les conferències del programa de l’SWC que ha inclòs intervencions sobre intel·ligència artificial, ciberseguretat i biaixos que es donen en el desenvolupament de nous productes.

Una de les xerrades que més ha commogut al públic ha estat la d’Alba Buendía, especialista en tecnologia a Nestlè Global que ha exposat, des d ela seva cadira de rodes, les dificultats que es troben les persones amb discaapcitat a les STEM. Ha demanat no ser la primera dona STEM que puja amb una cadira de rodes a l’escenari d’aquest certamen.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.