Tecnologia, informació i... desinformació

Fa uns mesos una associació de veïns em va connectar per si podria fer una xerrada sobre intel·ligència artificial. No era una tasca fàcil. Dedicada durant anys a la informació sobre tecnologies, especialment industrials i dirigida a enginyers i tècnics, no em semblava fàcil explicar la intel·ligència artificial de forma que resultés intel·ligible per a tothom, especialment quan la informació tècnica i científica en els mitjans d’informació general és poca o nul·la i, per tant, caldria trobar les paraules i expressions adients. 

Reflexionar sobre tot això em va portar a preguntar-me quines podien ser las raons per aquesta manca de informació o, anant més enllà, perquè ciència i tecnologia quedaven excloses del que s'anomena cultura general. Serà per la tendència a dividir els coneixements, ja des dels plans d'estudis escolars, entre ciències i lletres?

En tot cas, el fet és que en els mitjans sí que es donen els descobriments científics o tecnològics rellevants però sempre d’una manera aïllada, sense donar notícia de tot el coneixement que hi ha darrere.

No hi ha cap dubte que les tecnologies canvien les societats. No és, doncs, necessari explicar el perquè una o altra proposta pot ser important i, per tant, important també saber com funciona i com ens pot influir?

Tècniques, tecnologia, ciència... pot ser el primer que caldria preguntar-se és què diferencia a una i altres. En principi, les tècniques són procediments, a vegades complexos, per fer una determinada acció i produir quelcom (queden en el àmbit de les arts i els oficis) i per tant és relativament senzill donar informació que s’entengui sobre les mateixes. La tecnologia i la ciència són una altra cosa. Etimològicament, la paraula tecnologia, segons la seva arrel grega, significa l'estudi sobre alguna cosa, estudi basat, precisament, en els coneixements científics.

Un dels primes problemes que cal afrontar en la comunicació de les tecnologies és que han generat una mena de llenguatges propis, en moltes ocasions amb paraules dels idiomes on s'han desenvolupat, fonamentalment en anglès. Paraules que en aquells idiomes tenen significats concrets però no en català o espanyol. Així, per exemple, un ciutadà que té com idioma natiu l'anglès té clar el significat de paraules com "hard" i "soft" i per tant "hardware" és la part dura i tangible d'un equip informàtic mentre software son els programes, és a dir, la part suau i intangible. Per qui no sap anglès sols són estranyes paraules a incorporar. Bé podria dir-se que en aquest cas les paraules allunyen en lloc de comunicar.

Després de les successives revolucions industrials marcades per diverses tècniques (mecànica, elèctrica, electrònica...), podem dir que vivim ara una autèntica revolució tecnològica que, com varen fer les altres revolucions, incideix fortament en la nostra societat i en la pròpia vida dels ciutadans. En moltes ocasions, al no entendre com funciona, aquests donen a aquesta tecnologia un contingut quasi màgic. Una bona informació és converteix així en una necessitat social.

Parlant de la importància del llenguatge, caldria reflexionar també sobre la pròpia anomenada Intel·ligència Artificial que ara està tant en boga que en qualsevol anunci de qualsevol andròmina domèstica s'afegeix a la seva presentació que incorpora intel·ligència artificial.

¿Vol dir això que les màquines pensen? En el millor dels casos podria dir-se que sembla que pensin. Fa temps que són molts els experts que afirmen que caldria canviar la paraula "intel·ligència" per una altra mes adient i que reflectís com realment funcionen aquestes solucions, incloses les dites xarxes neuronals, una altre denominació tramposa.

En resum, doncs, sembla evident que tecnòlegs i també periodistes han de trobar el llenguatge adequat perquè la tecnologia, en lloc de que sigui percebuda com a màgia, resulti comprensible i els ciutadans la contemplin amb un esperit crític, positiu o negatiu, conseqüència del coneixement de la mateixa.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.