TECTEX de la UPC crea un nou material per a la construcció amb residus de roba usada
Dins de l'activitat industrial, el sector tèxtil i el de la construcció produeixen grans emissions de CO₂ i residus. El tèxtil produeix 90 milions de tones de residus tèxtils, que acaben incinerats, i el sector de la construcció, un terç de les emissions d'efecte hivernacle a tot el món, el 7% de les quals corresponen a la producció de ciment. Per donar una solució, un equip del grup de Recerca en Tecnologia Textil (TECTEX) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) ha desenvolupat un nou material per a la construcció que revalorarà tones de residus tèxtils i estalviarà energia i l'emissió de CO₂ a l'atmosfera.
S'ha demostrat que aquest nou material és perfectament viable tant per a la seva fabricació com per a la seva utilització efectiva en obres. Després d'anys de treball a l'Institut d'Investigació Tèxtil i de Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER), s'ha aconseguit fabricar panells de façanes, teules, rajoles per a paviments i sistemes de reforç de maçoneria afegint al ciment teles fetes a partir de fibres tèxtils provinents de residus de roba, amb el resultat d'un material que millora les propietats del fibrociment i es pot fer servir com a material de construcció.
Els investigadors han comprovat que el nou material presenta un impacte energètic i d'emissions de CO₂ considerablement menor gairebé en totes les categories, en comparació amb els materials tradicionals utilitzats en la construcció. Aquest és un exemple d'economia circular transversal.
L'equip està format per les investigadores Mónica Ardanuy, Heura Ventura i Helena Oliver, professores a l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i l'investigador Josep Claramunt, també professor de l'ESEIAAT i de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB). Per obtenir aquests nous materials de construcció amb unes propietats òptimes, el grup de recerca TECTEX ha hagut d'optimitzar teles no teixides perquè actuessin com a reforç dins del ciment. Un cop assolit el no teixit, es barreja amb el ciment i altres addicions minerals i se sotmet a un procés de laminació, deshidratació, premsat i curat.
Tal com ha explicat Josep Claramunt, "gràcies a aquest procés hem aconseguit fabricar panells per a façanes ventilades de baix pes, impermeables a l'aigua, que són aïllants tèrmics, amb una gran estabilitat a les variacions tèrmic-higromètriques, amb alta resistència i ductilitat, i molt bona durabilitat". També han fabricat rajoles primes per a paviments lleugers amb impermeabilitat a l'aigua amb, com han afirmat, "bona estabilitat a variacions termo-higromètriques, resistents al desgast, antilliscants, amb molt bones propietats mecàniques i durabilitat".
Per la seva part, Mónica Ardanuy ha afirmat que "amb el nostre treball donem sortida comercial a un residu que fins ara es cremava o s'acumulava als abocadors, amb l'impacte en emissions d'efecte hivernacle i contaminació que això comportava". Per tant, ha afegit que "creiem que és un molt bon exemple d'aprofitament de residus aplicat a dos sectors tan contaminants i consumidors d'energia com són el tèxtil i el de la construcció. Per tal d'arribar a la comercialització iniciem ara tot el procés d'estudi d'escalat industrial".
El projecte ha estat finançat per l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i ha rebut el premi al millor projecte d'innovació sostenible convocat per la Federació Internacional de Manufacturers Tèxtils (ITMF) i lliurat al congrés anual que va tenir lloc l'any passat a la ciutat xinesa de Keqiao.