Tendències d'il·luminació intel·ligent
Us imagineu ser davant d'una obra d'art d'un museu i rebre informació de les seves característiques i de l'autor al vostre mòbil gràcies al punt de llum que l'il·lumina? Aquest exemple d'smart lighting és més a prop del que ens pensem. L'IREC (Institut de Recerca en Energia de Catalunya) està investigant en els seus laboratoris aquesta aplicació, possible gràcies a la comunicació per llum visible (VLC). Es tracta d'una tecnologia que fa que el LED sigui capaç, alhora, d'emetre llum i funcioni com a un node de comunicació de dades, a l'estil d'un gateway.
La VLC es pot aplicar en espais interiors i es pot definir com un sistema bidireccional i portable. Entre la seva arquitectura trobem un mòdul Tx (format per un modulador PPM, un driver LED i una matriu LED) i un mòdul Rx (compost per un fotodiòde, TIA amp, i un micro-controller). Hi ha veus que auguren que gràcies a la tecnologia VLC els sistemes d'il·luminació es convertiran en un altre model de negoci, que combinarà il·luminació LED, comunicació de dades i confort visual. El que sembla força clar és que el futur de la il·lumianció estarà basat en el VLC.
Sense sortir del museu ens topem amb una altre tendència d'smart lighting. En aquest cas, la tecnologia híbrida combina LEDs i OLEDs a la mateixa llumenera per il·luminar, només, una zona de l'especte visual i evitar, d'aquesta manera, malmetre les pintures. Cal destacar que quan parlem d'il·lumianció OLED estem parlant de dispositius orgànics que cada cop estan desenvolupant més fabricants. Per exemple, LG ja té mòduls OLEDs per taules i parets i, en l'àmbit domèstic, ha fabricat televisors que prometen oferir el color negre més exacte que s'hagi aconseguit mai.
Altres aplicacions del sistema OLED el trobem en el control híbrid d'un edifici. És a dir, per gestionar simultàneament la il·luminació i la climatització. La Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet n'és un clar exemple. La solució inclou un algoritme de control autònom amb uns sensors que medeixen l'ocupació (número de persones), lluminància, predicció climàtica, temperatura operativa i índexs de confort. Tenint en compte un model simulat de l'edifici s'obtenen dades amb les que l'algortime s'executa i el sistema es controla en funció de les condicions al cap de l'any.
Finalment, el Human-Centric Intelligent LED Engines (HI-LED) és un sistema dels motors d'il·luminació LED-OLED que permeten un control total de la llum i la seva reproducció espectral. La seves aplicacions més clares són per il·luminar museus, la seva relació amb la biologia i els cicles circadians de l'èsser humà i, tambè, de l'horticultura. Han descobert que en funció de l'espectre de llum que rep, per exemple, un tomàquet tindrà diferents tipus de vitamines i en major o menor quantitat.