Tota l'enginyeria de la Copa Amèrica

"Si Barcelona vol, Barcelona pot. I Barcelona va voler". Així és com explica l'enginyera industrial Aurora Catà la gesta d'aconseguir que la capital catalana aculli aquest 2024 la 37a edició de la Copa Amèrica. Darrere del repte hi va haver mesos de feina per coordinar institucions, empreses i societat civil que van fer possible presentar la candidatura a temps i, tot i partir de la pitjor posició, assolir la competició.

Són alguns dels detalls que Catà ha explicat aquest dijous a la jornada 'Copa Amèrica: l'èxit de l'Enginyeria', organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya. Per Catà, actual vicepresidenta d'America's Cup Event Barcelona, hi ha hagut dos factors que han condicionat aquest projecte. D'una banda, el treball en equip que, segons explica l'enginyera, ha estat indispensable per coordinar tots els agents que ho han fet possible. I de l'altra, el tarannà dels enginyers i la resiliència. "No existeix un no, per als enginyers", afirma Catà, "un dels grans actius que portem incorporats els enginyers és el convenciment que sempre podem trobar una solució". L'enginyera ho té clar: "Això fa que les coses siguin possibles i ens fa diferents".

Precisament aquest lideratge ha estat una de les branques que s'ha volgut abordar en aquesta jornada que també ha servit per posar sobre la taula que la meitat dels integrants dels equips de la Copa Amèrica són enginyers. La tecnologia és clau, doncs, per competir i, és clar, per guanyar.
 

subscriu-te

 

Roger Frigola i Anna Mir són dos enginyers formats a casa nostra que formen part d'aquests equips. Al costat de Catà i en una conversa conduïda per Maria Àngels Sebastià, presidenta de la Comissió de Lideratge Empresarial, Frigola i Mir han anat desgranant quina és la seva contribució als equips, sempre vigilant de no explicar detalls que puguin donar pistes al contrincant.

Frigola s'encarrega de la intel·ligència artificial a l'equip de vela Emirates Team New Zealand, que defensarà el títol a Barcelona. Crea eines personalitzades d'aprenentatge automàtic i d'optimització numèrica dissenyades per resoldre problemes pràctics d'enginyeria. "La intel·ligència artificial ens ajuda a aprendre de les dades", diu Frigola. "I les dades les podem generar nosaltres mateixos fent proves a l'aigua o en simulació". Per això, diu Frigola, es pot aprendre per poder accelerar el procés de disseny per intentar que el que es fa en un mes, es pugui fer en una setmana.

No explicar amb detall les innovacions o els canvis que estan provant els equips també forma part de la competició. "El més important és treballar algun camp que no se li hagi acudit a ningú més, això et pot fer guanyar", diu Anna Mir, enginyera de dinàmica de fluids computacional de l'equip. Els temps, també són importants. "Cal gestionar molt bé els temps perquè tot va molt ràpidament i si no es gestiona correctament és difícil de recuperar", diu l'enginyera.

El treball en equip és una de les claus, considera Mir, per poder arribar a bon port. "Estàs en un entorn de pressió i els companys hi són per ajudar-te", diu l'enginyeria. Mir també destaca que cal tenir flexibilitat i sobretot saber-se adaptar als canvis. A l'equip de Frigola impera la filosofia que "cada persona es lidera a si mateixa" per tal que cada membre faci autogestió per a fer la feina millor.

L'èxit de l'enginyeria, el lideratge i les dones

Amb aquesta jornada, organitzada conjuntament entre la Comissió de Lideratge Empresarial i la Comissió d'Equitat, Enginyeria i Futur, s'ha volgut visibilitzar i normalitzar el paper de les dones enginyeres. La presència de Catà i Mir a l'escenari d'aquest acte n'és una mostra, com també el fet que la 37a edició de la Copa Amèrica serà la primera que incorporarà una regata únicament per a dones, la Puig Women America's, on competiran 12 països.

L'acte, però, també vol posicionar els enginyers i enginyeres en posicions de lideratge, necessàris per culminar projectes tant d'equips de competició com d'esdeveniments esportius. El degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, ha destacat que l'enginyeria, en aquest cas, també "farà el que sap fer: donar solucions als reptes, solucions que després les persones hauran de fer vencedores". Per Armengol, la Copa Amèrica és "un somni" per a molts i el "màxim exponent" de la combinació de diversos elements com l'esport, la navegació, l'esforç i l'enginyeria, on "la innovació tecnològica i la intel·ligència artificial són claus per l'avenç en els mecanismes i el disseny dels velers que utilitzen els regatistes".

En la mateixa línia s'ha pronunciat Maria Salamero, presidenta de l'Associació. Per Salamero, cal que el col·lectiu reforci la marca i el prestigi en el si de la societat, però a més, es reconegui el seu "lideratge expert i amb rigor". "No hi ha la percepció de tenir aquests perfils en posicions de lideratge", ha lamentat Salamero, "volem enginyers i enginyeres, també dones, líders". Per la presidenta, s'ha fet molta feina per normalitzar i visibilitzar la diversitat, de gènere, però també generacional, però encara hi ha molta feina a fer per culminar els objectius.

'Copa Amèrica: l'èxit de l'enginyeria' ha omplert aquest dijous la sala IMAX, la seu de l'America's Cup Experience, un escenari immillorable on els assistents també han pogut gaudir de la projecció de 'One hell of a Battle', un curtmetratge que demostra la grandesa de la competició.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.