Treballem per millorar el transport públic transversal
Fa tretze anys que l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) es dedica a elaborar estudis i altres accions per promocionar i millorar el transport públic a la Regió Metropolitana de Barcelona.
L'AMTU va néixer l’any 2001 amb la idea de “formar un lobby de pressió per aconseguir més infraestructures de transport públic a la segona corona de Barcelona”. Aquestes són les paraules del director tècnic de l’Agrupació i enginyer industrial Sergi Martínez-Abarca.
Aquesta entitat sense afany de lucre treballa actualment per a una setantena de municipis associats. La seva filosofia, segons l’enginyer industrial Josep Lluís Castell, és clara: “Partim de la base que tot el territori, no només Barcelona, ha de tenir una bona cobertura en infraestructures de transport públic”. Amb aquest objectiu, l’AMTU es dedica a fer estudis.
“Com a tècnics, busquem raonaments que justifiquin la necessitat d’inversió”
Afirma el director de l’Agrupació, Joan Prat. Un d’aquests raonaments es basa en les enquestes de mobilitat que fan periòdicament i que indiquen, segons els enginyers de l’AMTU, que a la Regió Metropolitana més del 75% dels desplaçaments es fan entre els municipis de la segona corona sense passar per Barcelona. En aquest sentit, l’AMTU aporta idees i propostes a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). La seva tasca ha aconseguit una subvenció anual, actualment xifrada en 5,6 milions d’euros, que es reparteix entre els municipis. “Aquests diners són molt importants perquè els ajuntaments puguin anar millorant el seu sistema de transport públic”, afirma Martínez-Abarca.
A més, l’AMTU assessora els ajuntaments. Segons els enginyers que en formen part, els municipis petits no disposen de departaments de mobilitat amb tècnics experts en enginyeria, i afirmen que “per a això ens tenen a nosaltres”. L’Agrupació ha posat a disposició dels municipis associats, a través d’una intranet, diverses eines de suport que ajuden, per exemple, a planificar correctament una xarxa urbana d’autobusos. L’AMTU vol continuar creixent, i en aquesta línia parla Joan Prat: “Volem tenir capacitat tècnica i jurídica perquè els ajuntaments de tot Catalunya comptin amb nosaltres per al que sigui en matèria de transport públic”. El director general assegura que l’objectiu és esdevenir un servei de referència per al país.
CONTACTEwww.amtu.catc/Anselm Clavé, 69-73 2a08402 Granollers938 613 976amtu@amtu.cat@amtu_catfacebook.com/amtu2001
TEXT Montse P. CreusFoto: Arxiu