Un microxip permetrà que els diabètics es mesurin la glucosa sense punxar-se

Les persones que pateixen diabetis podran mesurar la seva glucosa gràcies a un microxip implantat en una dent que els permetrà determinar quin és el seu nivell de sucre en sang. D’aquesta manera, tindran un millor control de la malaltia sense haver-se de punxar diverses vegades al dia.

Aquest mètode, desenvolupat pel metge i odontòleg Salvador Albalat, també permetrà recollir altres tipus de dades com, per exemple, quantes calories consumeix el pacient, quant camina o la seva temperatura. Aquesta informació es podrà registrar a través del mòbil gràcies a un sistema de radiofreqüència i, d’aquesta manera, predir quan tindrien variables en la seva glucosa.

El microxip té una mida de 3x4 mil·límetres i anirà enganxat a la dent com un bràquet d’ortodòncia o en una fèrula dental de plàstic i es podrà treure i posar només en el moment de mesurar la glucosa.


Com es desenvolupa el microxip

El metge valencià va explicar que la idea sorgeix d’un dia que tornava de la neu i va pensar “per què no col·locar un telèfon dins la boca?”. En un principi va veure que col·locar un microcircuit era un repte tecnològic molt complicat, però un dia un pacient diabètic va anar a la seva consulta i va relacionar idees entre utilitzar el microxip com un laboratori o com un sistema de mesura de variables fisiològiques.

Un cop va tenir el projecte començat i havia fet la patent, el 2017 va contactar amb l’Institut Tecnològic de Zuric (Suïssa) i li van desenvolupar els primers prototips, que demostraven que realment podia mesurar la temperatura a temps real i que es podia comunicar amb el mòbil.

Actualment està treballant conjuntament amb una enginyera índia, que ha treballat a la NASA i té experiència en aquest tipus de sensors, i amb la Universitat Politècnica de València. Gràcies al suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), a través del programa Neotec, que dóna suport a la creació i consolidació d’empreses de base tecnològica, tenen dos anys per a desenvolupar aquest projecte, encara que d’aquí a sis mesos ja es podrien provar els primers prototips.

Albalat va explicar que el projecte està en una fase de desenvolupament bastant avançada però que es tracta d’un repte important, ja que és complex col·locar un microxip en un medi salí, en què hi ha saliva.


Què suposarà?

Aquesta nova tecnologia permetrà les persones amb diabetis conèixer millor els seus nivells de glucosa en sang i portar un millor control. A més, podrà ser utilitzada per adults i per nens, ja que no hi ha cap contraindicació en el seu ús perquè no porta pila, sinó que funciona amb radiofreqüència i, al ser com un bràquet, el material és totalment inert, per tant, s’ha descartat que pugui haver-hi cap mena de rebuig per part del pacient.

Es pretén que aquesta nova tecnologia sigui un projecte social perquè la gent sense recursos també pugui accedir-hi, ja que té un cost molt baix, de dos o tres dòlars si es fabrica de manera massiva. A més, si el sistema d’intel·ligència artificial funciona bé, no es descarta col·locar microxips semblants en altres parts del cos, a la roba o en rellotges, i arribar a mesurar de manera continuada molts altres paràmetres, entre ells el colesterol.

Anteriorment ja s’havien presentat noves tècniques que permetien als pacients controlar el seu nivell de sucre en sang sense haver de punxar-se. El 2014 va sortir un sistema que permetia mesurar de forma continuada els nivells de glucosa a través d’un sensor subcutani que s’implantava al braç i durava un màxim de 14 dies. Aquesta tecnologia també es podia connectar a l’ordinador per descarregar les dades i analitzar-les.
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.