Un nou ordinador alimentat per les substàncies que aporten energia a les cèl·lules de l’organisme humà

L’equip científic del projecte europeu ABACUS ha creat un nou ordinador que és capaç de processar informació amb gran rapidesa i precisió mitjançant l’ús de xarxes paral·leles, d’una manera similar al funcionament dels superordinadors electrònics.  A més a més, està alimentat amb adenosin trifosfat, la substància que subministra energia a les cèl·lules de l’organisme humà.

El biosuperordinador desenvolupat per l’equip del projecte ABACUS és més petit (té el tamany d’un llibre) i eficient des del punt de vista energètic que la generació actual de superordinadors electrònics. El model d’aquest nou ordinador s’ha creat mitjançant una combinació de modelització geomètrica i enginyeria a nanoescala. Aquest invent suposa el primer pas per a demostrar que un superordinador biològic pot funcionar i tenir una utilitat real.

El circuit creat pels investigadors tñe una mida d’1,5 centímetres quadrats i els electrons no s’impulsen mitjançant una càrrega elèctrica, sinó que unes cadenes curtes de proteines (denominades ‘agents biològics’ per l’equip del projecte) es desplacen pel circuit de manera controlada. Aquests moviments s’aconsegueixen mitjançant ATP, una substància bioquímica que permet la transferència d’energia entre cèl·lules. El biosuperordinador no s’escalfa en excés i per tant, és més sostenible i rendible.

Amb la mirada posada en el futur, una possible transició cap els biosuperordinadors permetrà resoldre el problema creixent que presenten els superordinadors tradicionals, que gradualment són incapaços de calcular amb rapidesa respostes als reptes més importants de la societat, com per exemple el desenvolupament de nous fàrmacs o garantir que els sistemes d’enginyeria funcionin com s’espera.

El projecte ABACUS, finançat amb més de 1.725.000 euros de la Unió Europea, està coordinat per la Universitat de Lund (Suècia), tot i que la investigació que va donar lloc a la creació d’aquest model va estar sota la direcció d’un equip de la Universitat McGill de Montreal (Canadá), un dels membres del consorci d’ABACUS.

TEXT: REDACCIÓ // IMATGE: SICID

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.