Una enginyera catalana crea un pòdcast per visibilitzar talent STEM femení

L’enginyera catalana Elisabet Tremps fa cinc mesos que posa el seu petit granet de sorra a donar a conèixer dones del sector STEM que són o poden ser referents per a noies més joves. Ho fa a través de pòdcast ‘She has a voice’, que difon a través de les xarxes socials i Spotify, que publica setmanalment amb entrevistes al voltant de la mitja hora. Mireia Cigarrán, Anna N. Schlegel, Mar Porras o Ariadna Farrés són algunes de les dones que ja han compartit la seva experiència a partir de les preguntes de Tremps.

“Volia generar un espai per compartir pors, inseguretats i inspiracions” explica en una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Tremps, que va reconeix que fa temps que donava voltes a aquesta idea abans de fer el cop de cap final per començar a publicar. Ho va fer al setembre i al novembre ja se la podia sentir. Creu que és una sort poder trobar dones referents i que cal donar a conèixer la seva trajectòria de manera que puguin exercir de “mentores” per a noies que vulguin fer una carrera tècnica. De moment, ha entrevistat dones – conegudes o no- del sector STEM però aborda també temes relacionats amb la carrera professional, de promoció, de coaching i de mentoring.

Veu que a ella, que treballa en un sector molt masculinitzat, sempre li ha costat trobar referents que siguin dones. “Falten referents”, conclou. Està oferint el que li hagués agradat trobar al principi de la seva carrera professional. Pensa que explicant aquests perfils i aquestes opcions pot fer veure a joves estudiants que les enginyeries no són ni exclusives de nois ni tan abstractes, sinó que tenen impacte social i són creatives, i a més, que hi ha un ventall gran de possibilitats.

Tremps és enginyera de telecomunicacions i treballa a Telefónica Germany GmbH, a Munich, on viu des de fa quatre anys i tot aquest sector li ha vingut de nou. Per això reconeix que està aprenent de tot: editar àudios, entrevistar, fer portades, etc. Ho fa tot en el seu temps lliure i de moment està molt contenta amb l’experiència. “Estic aprenent una barbaritat”, assegura, “és com si estigués fent un màster”. És molta feina perquè de moment, ho fa tot tota sola i veu que la recompensa és de formigueta a l’hora d’arribar a més oients. De cara al futur, Tremps voldria que el seu programa tingués més reproduccions i fos més interactiu, és a dir, que els oients l’escriguin i tingui ‘feedback’.

Enginyera a l’estranger

Ja fa quatre anys que Tremps que en té 30, es va traslladar a Munich. Explica que la decisió li va costar de prendre perquè li feia respecte. A Barcelona hi tenia feina però volia “anar més enllà”. Una situació que compartia amb la seva parella. Després d’aquest temps creu qeu és una de les millors decisions que ha pres: “és un cop de realitat i humilitat”, diu Tremps, “ho recomanaria a tothom”.

Està convençuda que tornarà però vol acabar “d’esprémer” l’experiència internacional abans de fer-ho. Potser ho fa amb un pòdcast d’èxit, amb una bona posició en una empresa del sector de les telecomunicacions o com a emprenedora. I és que Tremps és una de les confudadores de Squishy, una solució per a l’aïllament que pateixen els pacients ingressats per llargs períodes de temps que van idear amb cinc dones STEM més i que els va fer guanyar la hackató ‘Hack the hospital’ de la Mobile World Capital, el 2021.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.