Una oportunitat ????????per a l’enginyeria

Seat va instal·lar a la Zona Franca els primers robots industrials de Catalunya fa just quaranta anys. Des de llavors, la robòtica és imprescindible en molts sectors industrials. El repte imminent és ara la robòtica de serveis.

En el conjunt de l’Estat hi ha més de 34.000 robots, una xifra que situa Espanya com el segon país europeu on més s’utilitza aquesta tecnologia, segons l’Associació Espanyola de Robòtica. El sector de l’automòbil aglutina el 90% dels enginys, però actualment no hi ha una gran o mitjana indústria de qualsevol àmbit que no tingui en compte l’ús de robots.

Els robots, que són més precisos, econòmics i fiables que la mà d’obra humana, també estan presents en quiròfans, magatzems o fins i tot en la recerca espacial. Ara, un dels mercats amb més perspectives de creixement és la robòtica de serveis. Llars equipades amb robots seran aviat una realitat. L’atenció a persones grans o la recepció d’un hotel comptaran també amb la intervenció directa de màquines robotitzades.

Segons l’opinió de Pere Homs, president del Grup de Treball de Robòtica del COEIC, “tenim una excel·lent oportunitat perquè empreses i universitats integrin en nous productes les tecnologies implicades en les solucions robòtiques com ara la mecànica de precisió, l’electrònica i el software, els sensors, la visió o la intel·ligència artificial”. I es pregunta: “Sabrem aprofitar-ho?”. Les quatre multinacionals més importants del sector tenen presència a Catalunya. Al seu voltant fa anys que s’hi ha establert un teixit d’empreses que apliquen amb enginyeria pròpia la tecnologia estrangera a les necessitats de les indústries locals.

CREANT VOCACIONS

El nombre de competicions de robòtica educativa no ha parat de créixer en els darrers anys i ha reunit milers de participants en cada edició. Tal com explica Carles Soler, president de la Fundació educaBOT,

“són una molt bona manera de promoure les vocacions tècniques i d’enginyeria”

On ja fa més de vint anys que van implementar la robòtica és a l’Escola Horitzó de Barcelona (vegeu Fulls dels Enginyers núm. 276). Enguany LEGO els ha atorgat un Lego Education Innovation Studio, ja que tenen un espai on els alumnes dissenyen, construeixen i programen els seus propis robots. Al sud d’Europa només hi ha sis escoles amb un equipament similar, tot i que ja se n’han demostrat la utilitat a països com Alemanya o Finlàndia.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"89","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Alumnes de l'escola Horitzó durant el procés de creació d'un robot.

 

TEXT Manel Gastó
FOTO Isabel Marquès

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.