Vèncer la por en parlar en públic

Són moltes les persones que tenen autèntic pànic a parlar en públic o fer presentacions; malgrat això, es tracta d’una competència altament demanada a tot tipus de perfils professionals. Però no necessàriament s’ha de tractar de fer un speech davant d’una audiència nombrosa; les presentacions a l’equip de treball o membres d’altres departaments són quelcom ben habitual a la majoria d’organitzacions.

En aquest article abordem alguns consells útils per controlar els nervis i ajudar-te a concentrar-te en el públic i les seves necessitats, i no en tu mateix i les teves sensacions. Com més control tinguis sobre la inseguretat, menys nerviós et sentiràs i podràs dedicar més energia a la presentació.

Per començar, és important definir i conèixer l’audiència. Si es poden consultar les necessitats al públic abans de fer la presentació, tindrem l’oportunitat de preparar-ne una que sigui útil i interessant per als assistents, i ens sentirem menys nerviosos. En aquest sentit, considera la possibilitat de contactar prèviament amb els participants i fes alguna pregunta sobre el que esperen. Pregunta a les persones que representen l’audiència quines són les seves expectatives sobre la presentació.
D’altra banda, pot ser útil fer una exposició prèvia amb unes poques persones i demanar-los la seva opinió. També pots aprofitar l’entrada del públic per saludar-lo i fer una enquesta ràpida sobre la raó per la qual hi assisteixen i què és el que esperen.

“És important definir i conèixer l’audiència. Si es poden consultar les necessitats al públic abans de fer la presentació, tindrem l’oportunitat de preparar-ne una que sigui útil i interessant per als assistents, i ens sentirem menys nerviosos”

Pel que fa al material de la presentació, el fet de preparar bé el tema i assegurar-te que has entès la teva audiència i les seves necessitats ajudarà que el material que preparis vagi orientat cap a aquest objectiu. Per tal que el material resulti interessant, pots incloure preguntes adreçades a l’audiència per animar-la a participar; així es millora l’experiència d’aprenentatge, et dóna un descans en la presentació i et permet transmetre la informació d’una manera més col·loquial, cosa que la fa més creïble.

Respecte a l’exposició del discurs, una tècnica comuna per controlar els nervis és memoritzar el que vols dir, però l’únic que s’aconsegueix amb això és donar una imatge poc natural, i en cas d’oblidar una paraula o quedar-te en blanc augmenta el nerviosisme, la qual cosa pot arruïnar la teva presentació. Si en lloc d’això estructures la teva presentació, generaràs pistes per saber com continuar el discurs. En aquest sentit, pot anar bé apuntar les paraules o frases clau en una targeta; consultar-les activarà la teva ment per recordar que ve a continuació. Si utilitzes diapositives, pots fer servir aquestes frases clau a les transicions. Aquest recurs ajuda a controlar la teva inseguretat a l’hora de recordar el que vols dir i en quin ordre.

Practica molt. Tot i que cal evitar memoritzar, la familiaritat ens aporta confiança i la pràctica ajuda a emetre el missatge de forma natural. Si tens necessitat de memoritzar, limita-ho a l’obertura; això facilitarà un bon començament.

També és una bona praxi gravar un assaig de la presentació, perquè permetrà veure’t com et veuen els altres i fer un pla per canviar el que calgui. Escoltar-te a tu mateix i estudiar la teva forma de parlar t’ajudarà a adequar el to i la velocitat emprats.

Finalment, decideix la indumentària que portaràs tenint en compte que, a part de ser l’adequada, ha de ser còmoda. També procura arribar aviat i assegura’t que els equips necessaris estiguin en condicions d’ús, anticipa’t als problemes i tingues un pla de contingència per si alguna cosa no funciona.

Tot i les recomanacions anteriors, els nervis sovint hi són presents i provoquen reaccions fisiològiques atribuïbles principalment a l’augment de l’adrenalina. Per contrarestar aquests efectes et poden ser útils els consells següents:

Practica la respiració profunda. L’adrenalina et fa respirar de manera superficial, en canvi, si respires profundament s’oxigena el cervell i un ritme cardíac més lent enganya el cos fent-lo creure que està més tranquil. També evitaràs que et tremoli la veu, cosa que passa quan la respiració és irregular.

Utilitza tècniques de visualitzacions. Imagina que estàs realitzant la teva presentació per a una audiència interessada, entusiasta i que reacciona positivament. Fixa mentalment aquesta imatge positiva i recorre a ella tot just abans de començar.

Mou-te, perquè és una forma de gastar energia nerviosa, i parla més a poc a poc del que ho faries en una conversa normal, amb pauses més llargues entre les frases. El ritme de parla lent t’ajudarà a calmar els nervis i et farà més fàcilment audible.

 

MONTSE PÉREZ

Serveis Ocupacionals del EIC
CONTACTE
borsatreball@serveis.eic.cat
935 029 097

Foto: Arxiu

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.