VEnvirotech converteix residus orgànics en bioplàstics usant la biotecnologia
Venvirotech, startup especialitzada en l'obtenció de bioplàstics a partir de residus orgànics, ha desenvolupat un procés low cost que fa servir bacteris per generar biopolímers que poden emprar-se en diferents indústries.
El plàstic és omnipresent a les nostres vides. Una part important dels objectes que usem quotidianament estan fets d’aquest material. En el cas dels envasos, tenen una vida útil que no arriba ni als 15 minuts. De forma lenta però inexorable, s’estan prenent mesures per limitar-ne l’ús. A Catalunya, per exemple, en virtut de la llei 5/2017 fa més d’un any que va entrar en vigor la prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic. Recentment, la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha aprovat que es prohibeixin els plats, gots i coberts de plàstic d'un sol ús a partir de l'1 de gener del 2020.
Més enllà de limitar-ne l’ús, empreses com Venvirotech treballen per obtenir materials més respectuosos pel medi ambient com els bioplàstics. Patricia Aymà, fundadora d’aquesta startup, és llicenciada en Biotecnologia (Universitat Autònoma de Barcelona) i va cursar un màster en Enginyeria Ambiental (Universitat de Barcelona). Justament, fent la seva tesi, va gestar el projecte que ha donat lloc al seu projecte empresarial. L’emprenedora barcelonina va seleccionar bacteris capaços d'acumular bioplàstic, li va semblar un procés factible, posteriorment ho va provar, va veure que era viable i va decidir crear un model de negoci per portar aquesta tecnologia aplicada a les empreses d'una forma rendible.
Venvirotech ha estat reconeguda amb nombrosos guardons i, recentment, Aymà ha rebut el premi Joven Relevante Savills Aguirre Newman 2018 del Círculo Ecuestre.