"Volem consolidar a Terrassa un centre referent en l'àmbit de l'enginyeria"

Parlem amb Francesc Figueras, president de la Delegació del Vallès dels Enginyers Industrials de Catalunya, sobre la creació de l'ESEIAAT (Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa).

Per què s'han fusionat les dues escoles per donar lloc a l'ESEIAAT?

Amb la creació de la nova ESEIAAT es pretén consolidar a Terrassa un centre referent en l’àmbit de l’enginyeria, tant de cara a l’entorn social proper com a l’àmbit internacional. És una de les escoles amb l’oferta més gran en títols d’enginyeria a Catalunya, de les dues primeres en nombre d’estudiants, professors de prestigi, una gran dotació de serveis i una rellevant activitat de recerca.
Hem de tenir en consideració que Terrassa està envoltada d’una àrea de gran activitat industrial, amb empreses joves i consolidades que estan directament relacionades amb l’enginyeria. La sinergia establerta amb la fusió de les estructures existents en les dues escoles anteriors ha de potenciar encara més la forta interacció? Universitat – Empresa. Naturalment, per als Col·legis professionals, això és molt convenient.

Com ha sorgit la idea de fusionar-les?

Els equips de recerca existents estan formats per departaments i professors que imparteixen docència a les dues escoles antigues. Aquest crec que va ser el punt de partida per considerar la possibilitat d’aconseguir una única i gran escola amb una oferta d’estudis i serveis unificada. El projecte de mostrar un únic interlocutor en el camp de l’enginyeria a estudiants, empreses, col·legis professionals i entorn social, segueix la dinàmica d’institucions de gran prestigi com el MIT als EUA, o moltes d’altres escoles punteres europees d’enginyeria.

Quins reptes de futur té per endavant l'ESEIAAT?

Des de les associacions professionals pensem que la nova escola haurà de:
- Mantenir i potenciar les característiques pròpies de cada centre que han demostrat ser models d’èxit i de prestigi.
- Utilitzar les sinergies produïdes per la fusió amb el teixit empresarial.
- Potenciar la recerca. Facilitar la tasca als investigadors i grups de recerca, contribuint a la seva promoció i visibilitat. Incorporar resultats de la recerca a la docència, per millorar-la. Seguir traslladant els resultats a les empreses.
- Potenciar els estudis de doctorat i aconseguir una gestió propera a l’usuari, així com la incorporació dels doctors a l’empresa.
- Millorar els mecanismes de captació de talent entre els estudiants i d'ofertes atractives de participació en el món empresarial

Com s'ha vist afectat el Pla d'Estudis i quina serà l'oferta formativa bàsica?

L’ESEIAAT pretén mantenir i consolidar l’àmplia oferta acadèmica actual, capaç? de satisfer la demanda de diferents perfils d’estudiant. Els seus àmbits són Industrial, Aeroespacial i Audiovisual. La fusió permet l’establiment d’itineraris personalitzats d’acord amb les preferències dels estudiants i ofereix diverses oportunitats de dobles titulacions en grau i màster, dins de la mateixa escola o amb altres universitats. Això la dota d’especial interès, especialment per a estudiants que volen donar un valor afegit a la seva carrera, tant en continguts com en internacionalització. També es pretén ampliar l’oferta de màster, concretament en els camps del disseny industrial i l’enginyeria mecànica.

Disposen de dades del nombre d'estudiants que hi haurà a la nova Escola i el perfil formatiu?

Entre 4.000 i 5.000 estudiants que seran futurs enginyers.

FOTOGRAFIA: NOEL ZARAGOZA

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.