"Volem convertir a Barcelona en la capital mundial de la fabricació avançada i additiva"

Entrevistem a Miquel Serrano, director IN(3D)USTRY From Needs to Solutions

 
Amb quina voluntat principal s'organitza la primera edició de la fira IN(3D)USTRY From Needs to Solutions?
La nostra intenció és impulsar tant a nivell nacional com internacional un nou paradigma, el de la fabricació avançada i additiva, que està cridat a canviar la manera de produir i de fer les coses. Volem convertir a Barcelona en la capital mundial d’aquest tipus de fabricació, aprofitant l’ecosistema existent a la ciutat amb usuaris, indústria, centres tecnològics i universitats i empreses que fan que Barcelona sigui el lloc ideal on tirar endavant aquesta iniciativa.
 
Com va sorgir la iniciativa d'organitzar aquesta fira?
La innovació és un dels principals senyals d’identitat de Fira de Barcelona tant pel que fa a nous sectors com a nous formats. A la carpeta de Fira comptem amb esdeveniments que volen ser –i que ho són- punta de llança dels sectors als que representen. En aquest sentit, salons que ja estan perfectament consolidats van ser, en el seu moment, iniciatives trencadores. I en aquests moments, la fabricació additiva, més popularment coneguda com impressió 3D, és una realitat creixent que tindrà un gran impacte a la indústria en un temps no gaire llunyà. D’aquí, el fet de crear IN(3D)USTRY From Needs to Solutions, un esdeveniment Premium on intentarem donar resposta a totes les preguntes que aquesta nova tecnologia pugui plantejar.
 
Barcelona ja acull fires de primera talla mundial al voltant de tecnologies disruptives, com el Mobile World Congress, IoT Solutions World Congress, Smart Citry Expo, etc. L'aparició de IN(3D)USTRY From Needs to Solutions arriba, en part, per enfortir aquesta oferta firal catalana i barcelonina?
Fira de Barcelona és una institució amb una llarga trajectòria i que s’ha caracteritzat, al llarg dels anys, per organitzar esdeveniments que han marcat tendència i que han avançat el futur. Això forma part de l’ADN de Fira de Barcelona. I en aquest sentit, l’aposta per fer esdeveniments que impulsin aquestes tecnologies disruptives contribueix a consolidar el paper de Fira de Barcelona com a dinamitzador de l’economia tant barcelonina com catalana. A més, en la seva primera edició, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretària per la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, la Direcció General d'Indústria i ACCIÓ, i el Consorci de la Zona Franca.
 
Quines són les principals dades de la primera edició de IN(3D)USTRY From Needs to Solutions vers superfície contractada, número d'empreses expositores, previsió de número de visitants, presència d'speakers de reconegut prestigi, etc?  
Hem dissenyat un esdeveniment en què el més important no és tan la quantitat com la qualitat. Per això, el definim com un esdeveniment Premium, ja que hem volgut convocar a reconeguts professionals de quatre grans indústries usuàries d’aquesta tecnologia perquè expliquin com l’apliquen en el seu treball quotidià i a les principals empreses fabricants perquè, a més de donar a conèixer les seves novetats, puguin saber què és el que aquestes indústries usuàries necessiten per tal de poder donar una resposta adient. També, volem donar visibilitat als anomenats makers, aquells usuaris finals que utilitzen aquest tipus de fabricació a nivell individual o en projectes d’emprenedoria. 
Tot això es podrà veure al Pavelló Italià del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona del 21 al 23 de juny amb la presència de ponents nacionals i internacionals dels sectors de l’arquitectura i la construcció, el disseny, la salut i l’automoció i de les empreses líders en la fabricació d’aquesta maquinària com, per exemple, HP.
Com es tracta d’una primera edició, no volem aventurar-nos a avançar xifres. El que sí que podem assegurar és que a IN(3D)USTRY From Needs to Solutions passaran coses molt interessants.
 
A l'espera de saber el número final d'assistència de visitants, podrem afirmar que  IN(3D)USTRY From Needs to Solutions esdevindrà la fira de la fabricació additiva industrial més important d'Europa o, si més no, del sud europeu?
Si ens movem en paràmetres de qualitat, des de l’organització estem segurs que serà així, tot i que estem començant a recórrer camí en tractar-se d’una primera edició. La nostra experiència ens diu que hem d’anar pas a pas per tal de consolidar un esdeveniment com aquest. Creiem que, al mapa firal, no hi cap altre esdeveniment que aplegui tots els actors que donen forma a aquest sector.
 
Quins són els principals actors que teniu identificats en el sector de la fabricació additiva industrial i com estaran representats a la fira?
El saló ha despertat l'interès de moltes de les companyies líders en la fabricació d'aquest tipus d'impressores, com he comentat anteriorment. IN(3D)USTRY From Needs to Solutions comptarà amb presència d'empreses com HP, Hofmann, Renishaw i Arburg que donaran a conèixer, en un format diferent, tant les seves últimes novetats en producte com les solucions industrials que poden oferir als sectors usuaris finals a l‘Arena del saló. En aquest sentit, HP presentarà com a primícia europea la seva nova tecnologia Jet Fusion, una tecnologia d'impressió 3D que promet ser 10 cops més ràpida que la competència gràcies a la àmplia experiència adquirida en impressió tradicional. Altres companyies com Asidek CT Solutions, Axis Prototypes, Biotech Dental, Ineo Prototips, Mastertec, COMHER SLM, Pantur, Poly-Shape, JOINMAX, Dynamical Tools, Repro 3D, i Ultimaker també prendran part en el certamen així com empreses que estaran representades sota el paraigües de la Generalitat de Catalunya i de Barcelona Activa.
 
Quin és el perfil professional al que està especialment dirigit aquesta fira?
El saló està obert a tots els que tenen a veure amb aquesta tecnologia, que està revolucionant la manera de fer no només a la indústria sinó a altres camps dels processos industrials com, per exemple, la construcció. Per tant, el nostre esdeveniment espera la visita d’enginyers, arquitectes, dissenyadors, usuaris finals... Aquest saló és el seu saló. 
 
Quines són les solucions tecnològiques més importants que s'hi trobarà un enginyer  industrial que assisteixi a IN(3D)USTRY From Needs to Solutions?
Els dos sectors on l’ús d’aquestes tecnologies està més avançat són l’Aeronàutica i Automoció juntament amb el sector de la Salut. A IN(3D)USTRY From Needs to Solutions hem aconseguit acollir a les principals empreses d’aquests dos sectors que presentaran les solucions que ja s’estan aplicant en aquests àmbit durant les xerrades. 
Seguint l’objectiu d’aquest nou format d’esdeveniment que estem potenciant, moltes de les solucions presentades durant les xerrades es podran veure exposades a l’Arena.
 
Com animaria als enginyers industrials a visitar la fira IN(3D)USTRY From Needs to Solutions?
La versatilitat de les tecnologies de fabricació additiva és d’especial rellevància per un perfil d’enginyer tan transversal com l’enginyer industrial. Les tecnologies de fabricació additiva estan sent adoptades per tots els sectors tecnològics i tenir un ampli coneixement d’aquestes tecnologies amplia significativament les capacitats dels nostres enginyers en una època amb importants canvis en els models productius. 
Hem preparat un esdeveniment on l’accent se situa en uns continguts molt rellevants per saber com s’estan aplicant aquestes tecnologies en els diferents sectors i en una forta aposta per la difusió en l’ús de les tecnologies de fabricació avançada i la industria 4.0 amb un marcat objectiu de potenciar l’ecosistema de la fabricació additiva a casa nostra. 
 
Parlem de les aplicacions. Quins són els sectors industrials que se'n poden beneficiar més clarament, a hores d'ara, de la fabricació additiva i que mostrarà IN(3D)USTRY From Needs to Solutions?
Doncs, els quatre grans sectors que hem convocat a aquesta primera edició d’IN(3D)USTRY From Needs to Solutions són els que han apostat abans que d’altres per l’aplicació de la fabricació additiva i avançada. Per tant, comptarem amb arquitectes com el neozelandès Mark Burry, que aplica els seus dissenys en 3D en els treballs de finalització de la Sagrada Família de Barcelona, el belga Xavier de Kestelier, soci de l'estudi de Norman Foster i responsable del projecte de construcció d'habitatges a la Lluna mitjançant fabricació additiva o dissenyadors com la israeliana Danit Peleg, o el novaiorquès Francis Bitonti, entre d'altres, que explicaran com l'aplicació d'aquest nou tipus de fabricació ha suposat un avanç en la seva manera de treballar. Sota l'eix de salut, hi intervindran el neurocirurgià Bartomeu Oliver, que utilitza pròtesis de 3D en les seves intervencions de reconstrucció facial, i del doctor Lucas Kruel de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, pioner en l’ús de la impressió 3D en casos d'oncologia pediàtrica.
A l’eix d’automoció i aeronàutica, prendran part José Manuel Martín Vázquez, enginyer i expert en la fabricació de peces metàl·liques a Airbus Defence and Space o Lior Zilberman d’Elbit (Israel), i representants d'empreses líders del sector d’automoció com SEAT, Gestamp o Campos Racing Technologies.
 
Quines tendències creu que dominaran en els propers anys la fabricació additiva?
Els propers anys vindran marcats per grans canvis en tota la cadena de valor del sector de la fabricació additiva. D’una banda, la irrupció de les grans empreses del sector de la impressió tradicional, ja sigui aportant noves tecnologies o comprant empreses ja presents en el sector de la fabricació additiva, implicarà un creixement molt significatiu del volum de negoci i l’adopció d’aquestes tecnologies per part de més sectors industrials. 
D’altra banda, els avenços tecnològics en maquinària, software així com en materials permetran una major velocitat, funcionalitat de les peces obtingudes i flexibilitat de disseny, la qual cosa farà augmentar l’ús d’aquestes tecnologies més enllà de l’entorn dels prototips fins arribar a l’adopció generalitzada de la fabricació additiva. 
 
Quin paper creu que jugarà la fabricació additiva en l'àmbit de la indústria 4.0?
La fabricació additiva és una capa molt important dins de tot l’àmbit de la indústria 4.0. Els paradigmes de la flexibilització o la deslocalització de la fabricació només es poden aconseguir mitjançant tecnologies que permetin aquesta adaptabilitat a les necessitats productives així com la costumització dels lots produïts a les necessitats de la demanda. 
 
Quines són les principals dades del mercat de la fabricació additiva en l'àmbit mundial?
Segons les dades d’un estudi de Consumer Technology Association (CTA) als Estats Units, el sector va facturar més de 7.300 milions de dòlars l’any passat, un 30% més que al 2014.
 
Afegeixi el que cregui oportú
Des d’aquí m’agradaria convidar tots els enginyers a visitar In(3D)ustry From Needs to Solutions perquè puguin ser testimonis de primera mà d’un esdeveniment inèdit que no només presenta la realitat actual al voltant de la fabricació additiva i avançada sinó que avança tendències i prediu el que passarà en un futur no massa llunyà. La nostra intenció és impulsar aquesta nova manera de fer les coses en una ciutat com Barcelona que, un cop més, demostra la seva voluntat d’innovació i de progrés.
 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.