Xavier Rovira: “Ens interessa un ecosistema fort i potent a Barcelona”

Després de 19 anys a Everis, en fa tot just dos que l’enginyer industrial Xavier Rovira (Barcelona, 1971) va assumir la direcció de l’oficina de la companyia a Barcelona. Ha hagut de gestionar la incertesa de la pandèmia, implantar el teletreball i dissenyar com es treballa després de la COVID-19 en una de les empreses líders del sector. Des de fa poques setmanes ho fa amb el nom de NTT Data, un canvi que situa com “un pas més” a treballar de manera global però mantenint l’aposta per la capital catalana on inauguraran un nou edifici al 22@ la primavera vinent. NTT Data té 4.000 treballadors a Catalunya, majoritàriament enginyers, que creix a un gran ritme any rere any i sense por de la competència. De fet, Rovira té clar que Barcelona té un ecosistema tecnològic “fort i potent” i valora positivament la instal·lació de ‘hubs’ digitals a la ciutat: “la competència és bona” i així ho explica en aquesta entrevista a Fulls d’Enginyeria.

 

Everis ha canviat de nom i ara treballa sota la marca NTT Data. Què suposa aquest pas?

Nosaltres formem part del grup NTT Data des del 2014. Per tant, el canvi de marca és un pas més per treballar de manera global i amb les sinergies que ens aporta estar a NTT Data però seguim sent els mateixos. NTT Data Europa i Llatinomèrica és el que era Everis amb el mateix equip directiu, consultors i persones. Ja fa molts anys que reballem de manera integrada amb companys d’altres regions i ara fem un pas més per projectar la imatge global del grup que som.

Però us heu marcat nous reptes, no?

Sí, nosaltres com a companyia som els sisens del món, segons Gartner i en molts mercats som el primer o segon player amb una quota de mercat rellevant. Des de punt de vista de negoci aspirem a ajudar a grans organitzacions en la seva transformació estratègica, organitzativa i tecnològica però sense perdre el que som que té molt a veure a ajudar el talent i promoure que es continuï desenvolupant. Això té a veure amb els nostres valors, els d’Everis, amb els que es va crear el 1996: oferir un ecosistema professional perquè el talent es pugui desenvolupar.

I aquest talent, el trobeu a Barcelona o l’heu d’anar a buscar fora?

L’ecosistema de Catalunya i en concret el de Barcelona és molt potent, hi ha molt talent. Col·laborem amb les principals universitats, com la UPC, però també la UAB o la UPF. Fa uns anys incorporàvem majoritàriament enginyers de telecomunicacions o informàtics però els darrers anys com que els camps de la tecnologia i l’estratègia s’ha fet molt divers més incorporem tota mena d’enginyers i també altres titulats fins i tot amb graus que anys enrere semblava que no podien tenir sortida, com estadística o matemàtiques. Ara són professionals molt valuosos per temes com la intel·ligència artificial o anàlisi de dades. I un altre punt rellevant per la nostra aproximació al talent és la incorporació de personal provinent de la formació professional. Ara mateix el 40% de noves incorporacions venen de l’FP. Això és un canvi perquè fa 10 anys el 100% eren universitaris i ara segueix sent el gruix però creix l’FP d’estudis de tecnologies.

Actualment sou uns 4.000 treballadors de Catalunya. Com heu arribat fins aquí?

A l’oficina de Barcelona en un any normal incorporem unes cent persones al mes, amb l’excepció dels mesos de juliol, agost i desembre. Per tant, en general, el ritme de creixement ha estat històricament de doble dígit, de 15 o 20% i darrerament a l’estat espanyol ha estat menor però recuperarem aquestes xifres el 2021.

I amb una plantilla tan gran, com us ha afectat el teletreball, tant per la gestió d’equips com per la gestió del talent que incorporeu?

Quan es va declarar l’estat d’alarma vam enviar la gent cap a casa. En qüestió de dies vam garantir donar servei als clients. Treballem en un entorn molt tecnològic però no és el mateix treballar en entorns híbrids  que estar tothom teletreballant al 100%. Vam necessitar uns dies per ajustar processos i comunicacions. Durant aquest darrer any i mig hem estat força conservadors amb el retorn a les oficines perquè les coses estaven funcionant i a les enquestes internes el personal mostrava preocupació per la seguretat i la salut. De seguida vam veure que el teletreball ens permetia operar i donar servei de manera perfecta. Que el teletreball ha vingut per quedar-se és una frase força amanida però al nostre sector és cert que seguirà present. Aquí implantarem un model ‘be flex’ i cada treballador triarà, d’acord amb les seves circumstàncies i projectes, el percentatge de presencialitat i remot.

Però heu detectat inconvenients? A vegades es parla que es perd el contacte d’on surten projectes nous...

Xavier RoviraTeletreballar pot ser més eficient, des de punt de vista de gestió personal. Es poden fer moltes reunions de treball per videoconferència però si que és cert que hi ha algunes dinàmiques que requereixen més frescor, innovació i creativitat i davant d’una pissarra amb ambient distès cara a cara, tot i que la conversa sigui igual per videoconferència, es desenvolupa un clima més propici pels 'brainstormings' i per pensar de manera diferent. Des d’un punt de vista de creativitat i innovació, doncs, la presencialitat és necessària. I també per fer ‘team building’. La videoconferència et permet estar molt a prop, podem quedar per fer un cafè distès. Però és cert que no és el mateix que fer-la presencialment. I nosaltres que som una companyia amb una cultura i valors molt marcats on treballar en equip és molt important. Hem vist que s'hi pot treballar a distància però pensem que no hem de perdre una part de col·laboració en presencial. Per això estem adaptant les nostres oficines i transformant-les amb nous espais per col·laborar i compartir idees.

Per tant, té sentit defensar el talent de Barcelona quan el pots agafar d’arreu del món?

Sí, l’aposta d’NTT Data per Barcelona és innegable. Primer perquè tenim clients i organitzacions molt importants de diferents sectors i els seguirem ajudant estant molt a prop d’ells. Segon, perquè l’ecosistema de Barcelona és molt propici amb tot el que té a veure amb la tecnologia, el talent, etc. A Barcelona, tenim el Living Lab, el centre d’excel·lència en intel·ligència artificial on fem proves de concepte amb les últimes tecnologies al voltant de la intel·ligència artificial que dona cobertura a tot el grup. És cert que des de Barcelona no només duem a terme projectes per clients de Barcelona i que donem suport a projectes d’altres ciutats de l’Estat; i és cert també la pandèmia ens ha permès configurar equips de més procedències, però no ho veig una amenaça al contrari, com un avantatge.

Doncs així tampoc, deus veure com una amenaça tots els ‘hubs’ que s’instal·len a Barcelona?

Ja me l’han fet en altres vegades aquesta pregunta, però és molt bona. Si s’instal·la Microsoft, Pepsico si ja hi ha Nestlè o Bayer no estic descobrint res. Podrien fitxar talent d’Everis? Sí. Però la competència és bona, estimula a a mirar de fer les coses millor, posa en valor el que ofereixes tu els teus valors i la teva cultura empresarial. Ens interessa un ecosistema fort i potent a Barcelona. Per tant, benvingudes aquestes companyies i moltes més.

I ho som, forts i potents, en aquest sector a Barcelona?

Jo en soc un convençut. Hi ha estudis que situen Barcelona, en diferents rànquings, en primeres posicions com a no capital d’estat ben valorada per viure, vinculada a la tecnologia, etc. i jo crec que és una realitat. Jo m‘esforço en publicitar aquestes notícies positives. Jo crec que som una potència en l’àmbit del talent, tenim molt bons enginyers i enginyeres, estudiants universitaris, l'FP és molt important i tenim molt bones escoles. Crec que és important que ens ho repetim perquè és una realitat.

I li falta alguna pota per això?

Segur. Sense entrar en temes polítics, tenir un aeroport que ens permetés més connexions internacionals directes i que la gent no hagi de venir via Madrid o Frankfurt, les places d’FP podrien ser més, els titulats universitaris d’algunes enginyeries probablement no són suficients, etc. i a vegades és per STEM i d’altres per manca de places... En temes de diversitat hem de treballar molt, el sector TIC hi ha un 30% de dones i ha de ser superior perquè la diversitat ens fa més forts, més rics i més creatius.

Precisament per aquesta qüestió us han donat alguns premis, com el DonaTIC. Què feu per impulsar l’equitat?

Com a companyia, estem treballant amb un pla específic els temes de diversitat, no només la de gènere, sinó també d’origen, de capacitats diferents. I ho estem començant a mesurar i a seguir amb indicadors per prendre mesures correctores. Primer vam abordar la conscienciació. Som una companyia molt vinculada al que podríem anomenar meritocràcia però és cert que hi ha biaixos inconscients que cal treballar i posar damunt de la taula. I hem fet diversos ‘workshops’ en aquesta línia. Amb la diversitat de gènere també estem treballant en un grup de gerents, dones, per ajudar-les a seguir creixent professionalment i fer-los un programa d’acompanyament perquè puguin seguir pensant en créixer i poder arribar a ser directores. I en àmbit de la promoció de les STEM, que no és de curt termini però ens preocupa, fem tallers de robòtica per a nens i nenes. Queda un camí llarg.

Pel que expliques, molts reptes i molta pressió, Què suposa ser director d’un equip tan gran en un sector tan competitiu?

Jo fa tot just dos anys que vaig agafar aquesta responsabilitat. Em va fer molta il·lusió perquè porto 21 anys a la companyia, he crescut a l’oficina de Barcelona. Com és lògic, aquests dos últims anys han estat singulars.

Sí, quins dos anys, no?

Fent broma a vegades comento que en el manual de traspàs no hi era què fer en cas de pandèmia mundial, que és una situació absolutament singular. Per mi el repte més important, és seguir mantenint el que havia estat i és Everis i NTT Data Europa i LlatinoAmerica a l’entorn de Barcelona amb la mateixa cultura i valors de llibertat, autonomia, de transparència i d’apoderament i permetre que continuem sent un ecosistema on la gent es pugui desenvolupar i pugui créixer, aprendre on hi hagi un ambient de treball en equip, on hi hagi passió, on l''attitude makes the difference’ sigui el que ens distingeixi i que clients i companys ens vegin il·lusionats per la feina. Per mi, aquest és el repte.

A més a més de tot això, també presideixes la Comissió de Societat Digital d’Enginyers Industrials de Catalunya; què aporteu a tot aquest ecosistema digital?

L’àmbit digital, la transformació tecnològica és cada vegada més una disciplina més transversal on s’integren molts professionals, informàtics, enginyers de telecomunicacions i de cicles formatius.  És molt tècnica, a la vegada, i molt propera al negoci. Els enginyers industrials tenim un gran rol en aquesta transformació digital i des de la Comissió de Societat Digital que analitzem els interessos de l’Associació i el Col·legi al voltant de les tecnologies de la informació i la comunicació, organitzem activitats, i promovem publicacions relacionades i promovem el debat i estem amatents a l’harmonització normativa que n’afecti. També treballem perquè el concepte de societat digital sigui transversal dins la institució i es consideri en totes les comissions.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.