Zenit: impuls de l'autoconsum compartit

L'autoconsum compartit cada vegada és un model més habitual. Aquest s'aplica a blocs d'habitatges, polígons industrials o comunitats energètiques mitjançant el qual es disposa d'una instal·lació fotovoltaica que genera electricitat per a l'ús de diversos consumidors connectats. Zenit, una startup fundada l'any 2022, busca revolucionar el mercat elèctric actual a través de facilitar la participació en autoconsums compartits. L'empresa desenvolupa eines digitals avançades per acompanyar promotors en la creació i gestió de comunitats energètiques.

"El que fem és tenir un marketplace o un mapa que t'ajuda a trobar punts de posa projectes al voltant teu en els quals pots participar i consumir mitjançant aquest model nou que és l'autoconsum col·lectiu" ens ha explicat Oihan Goenaga, conseller delegat de Zenit, en declaracions per a Fulls d'Enginyeria. Amb aquest servei es pot estalviar molt en la factura de la llum perquè autoconsumeixes i part d'aquest estalvi, depèn de la subscripció, el pots traslladar al productor d'energia de manera que aquest augmenta la rendibilitat de la inversió. Això té més beneficis que els que obtindria si vingués la seva energia directament a la xarxa.

"Busquem revolucionar el mercat i oferir a la gent que vol consumir energia renovable quilòmetre zero propers a ells que pugui fer-ho atorgant-li un benefici extra" ha afirmat Goenaga. Han desenvolupat un algorisme intel·ligent a partir del qual optimitzem la distribució d'aquesta energia als diferents participants. Per veure com es poden correlacionar els diferents perfils de consum i que l'aprofitament d'aquesta energia, d'aquest punt de generació, sigui l'òptim per generar el màxim estalvi en cadascun, tenen un algorisme intel·ligent que estan entrenant per maximitzar l'estalvi i el benefici econòmic. I finalment un SAS, una plataforma de gestió davant la qual es poden realitzar altes i baixes de participants, monitorar l'energia i monitorar altres aspectes econòmics per portar un control del projecte.

El conseller delegat ha assegurat que el punt diferencial de l'empresa està en el fet que apliquen tecnologies digitals avançades com el Big Data, els bessons digitals o la intel·ligència artificial perquè la transició energètica realment es pugui fer d'una manera eficient. El tipus d'empreses en les quals treballen són entitats públiques i grans corporacions i, sobretot, polígons d'empreses. 

La idea de la startup va sorgir l'any 2018 quan Goenaga treballava en projectes d'innovació i desenvolupament. En aquell moment es va adonar que el món necessita començar a fer servir la tecnologia que ja existeix d'una manera eficient i sostenible, per aconseguir els objectius de sostenibilitat. Abans d'aquest projecte Goenaga ja tenia al cap la proposta de generar un mercat secundari on la gent pogués escollir, triar i consumir energia renovable propera a ells, tot i que de moment encara no hi havia el reial decret, mitjançant el qual existia l'autoconsum col·lectiu. "Jo treballava a R+D, i per això estava avançat a coses que van passant" ha explicat el conseller delegat de Zenit.

Els moments de crisi van ser abans del 2022 perquè poca gent estava disposada a deixar la seva estabilitat o la seva comoditat per llançar-se en un projecte incert com era Zenit. Pel que fa al model de negoci de l'empresa, des del 2020 fins ara han estat cada vegada millor. Segons els responsables "han trencat amb totes les expectatives que tenien". Conformen un equip sòlid de vuit persones i han guanyat el Neotec, una subvenció important de 250.000 euros. Goenaga ens ha assegurat que "els projectes en què hem treballat són considerats projectes de referència en l'àmbit estatal".

 

image

El futur de Zenit

El nivell en què estan treballant ara mateix és d'autoconsum compartit, però l'objectiu és arribar a oferir aquestes eines per cobrir totes les necessitats de les comunitats energètiques. L'equip està conformat principalment per enginyers i un programador. La responsable de l'arquitectura cloud de l'empresa, que també es dedica a la part d'intel·ligència artificial, és enginyera de telecomunicacions. "El nostre CTO i la següent persona que va entrar de cara al desenvolupament, tots dos són enginyers industrials. Han treballat en programació i en algoritmes intel·ligents, a escala d'estructuració de dades i la seva compilació, bàsicament en resolució de problemes multivariables molt complexos" ha explicat.

Goenaga ha explicat que volen simplificar el servei, convertir-ho en una plataforma similar a Airbnb on tu entres, introdueixes la teva adreça per participar i on tot és molt fàcil. El servei haurà d'informar de l'estalvi i a quin projecte has de participar segons el perfil de consum que quadri millor. "Espanya és el nostre focus ara mateix, estem situats aquí i som una empresa emergent de vuit persones. No hi ha ningú més líder per fer això a Espanya, però la directiva és europea" ha dit Goenaga. Ha sentenciat que "ens encantaria poder oferir aquest model a tot Europa, ser la plataforma líder en l'àmbit europeu de promoció i de participació en autoconsums en comunitats energètiques o autoconsums compartits".
 

image
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.