10 consells per a la il•luminació en el 'home office'

Aviat farà un any de l’inici del primer estat d’alarma relacionat amb la crisi sanitària en que ens ha immers la COVID-19. Els nostres hàbits han canviat de forma radical, tant en l’àmbit personal, com en el professional. I també les relacions socials, familiars, el contacte personal i la forma de interactuar en l’entorn laboral. Potser un dels canvis més importants ha estat la incorporació del teletreball en moltes empreses; una forma de prestar serveis professionals per la que no estàvem preparats. Aquest paradigma semblava que havia de desaparèixer ràpidament, però tot apunta que es quedarà molts mesos.

Convertir casa nostra en un lloc de treball, no és fàcil ni trivial. Un dels aspectes més importants és el relacionat amb la salut laboral. Què passa quan ens trobem durant 8 hores cada dia davant l’ordinador a casa nostra? Una part del nostre habitatge es transforma en la nostra oficina: concepte anglòfon home-office (espai de treball dintre de casa nostra); o Oficina Remota (OR), tal com explica la guia “Teletreball-Post-COVID Reflexions i línies d’actuació”.

Aquesta OR passa a fer les funcions d’espai laboral. Per tant, aquest entorn, s’ha de dotar de les màximes garanties per tal de tenir un espai operatiu, eficient i saludable. Una d’aquestes garanties és el correcte condicionament lumínic.

Per tal que l'espai de treball tingui aquestes garanties mínimes en qüestions de qualitat i quantitat lumínica, només cal tenir en compte algunes recomanacions com les que s'han recollit des del Grup de Treball d'Il·luminació de la comissió d'Energia d'Enginyers Industrials de Catalunya. Algunes són pautes senzilles i altres tenen alguna component més tècnica, però, en general, són de fàcil aplicació:

1- La llum natural és necessària però no en excés:

Sempre que sigui possible és necessari disposar d’una entrada de llum natural a la zona de treball. L’obertura hauria d’estar en perpendicular a la nostra mirada per evitar brillantors indesitjables degudes a un excessiva entrada de llum.

Per últim, la direcció d’entrada de la llum hauria de ser la contrària a la nostra mà hàbil per evitar obres.

L’ús de cortines ajuden a matisar la llum més intensa.

2- La llum natural no és suficient en qualsevol horari:

Cal pensar en tenir un enllumenat artificial perquè hi hagi llum en cas de poca o nul.la entrada de llum natural.

3 - Il·luminació de taula i la resta de l’habitacle.

Ja sigui mitjançant llum natural, artificial o la combinació de les dues, cal tenir el nivell lumínics suficient. Però s’ha d’analitzar el lloc de treball com el veu l’ull. En un espai de treball s’ha de diferenciar entre:

  • Zona de treball: Normalment la taula.

Per tal de treballar necessitem un nivell d’il·luminació que acostuma a ser més elevat del que tenim a un habitatge. El nivell lumínic en una oficina ha d’estar al voltant de 500 lx per tasques de lectura simple de papers i treball amb ordinadors. Tanmateix, en un habitatge acostuma a haver-hi entre 100 i 300 lux. Per a aquesta raó acostuma a ser necessària una aportació addicional de llum mitjançant una làmpada de peu o de taula. Per tant, acostumen a ser necessaris diferents llums dintre de la zona de treball.

A mode d’ aproximació: en una taula d’1 m2, serà necessària una llum de més de 700 lúmens (que poden correspondre’s amb 7-9W de les actuals llums LED) per aconseguir els 500 lux.

  • Entorn proper: normalment la resta de la habitació on s’hi treballa.

La relació de llum entre la zona de treball i d’entorn ha de ser 1/5 i preferentment de 1/3. Per tant, ha d’haver una determinada uniformitat.

4 - Evitar enlluernaments:

Hem d’evitar tenir la visió directa de llums que suposin una elevada brillantor i ens provoquin fatiga visual. La seva procedència pot ser:

  • Llum natural: que es pot evitar mitjançant la instal·lació de cortines o elements translúcids.
  • Visió directa de la llum del sostre o taula: Cal posicionar-la fora del nostre angle de visió. Per exemple, a més de 70º de la nostra línia de visió.
  • Visió indirecta per reflex sobre la pantalla de l’ordinador o la taula: S’ha de considerar l’orientació dels elements de visualització i la superfície de la taula no ha de ser especular, ha de difondre la llum.

5 - Eliminar els parpelleigs:

Hi ha fonts de llum que, degut al seu funcionament, poden produir parpelleig . És el que es coneix com efecte flicker, i pot produir fatiga visual. Aquest fenomen, típic d’alguns sistemes tipus fluorescent o LED s’ha d’evitar per tenir una bona condició lumínica.

6 - To de la llum neutre.

A un habitatge, és habitual tenir llum càlida per crear un ambient més agradable. Això ja ho han produït les bombetes incandescents durant dècades.

Malauradament, aquest to de la llum no és el més adequat per a poder fer un treball en l’OR. Cal una temperatura de color dels llums de 4000K, que es considera un to neutre. Aquest valor es pot escollir a l’hora de comprar una làmpada o bombeta LED. El Human Centric Lighting, és un concepte que té en compte proporcionar amb l’enllumenat unes condiciones de salut, benestar i l’adequat desenvolupament de les funcions humanes a través dels beneficis que pot aportar el correcte ús de la llum

Per exemple: un dels aspectes que té en compte és la necessitat de variació de la temperatura de color de la llum al llarg del dia: llum freda o neutra durant el períodes d’activitat, i més suau i càlida en començar moments de descans o tranquil·litat.

7- Bona reproducció dels colors:

No tota la llum artificial ens deixa veure els colors d’igual forma. Caldrà una font de llum que tingui una reproducció cromàtica superior a 80. Això també ho podem trobar a la informació del fabricant.

8 - Considerar la il·luminació per a videoconferències:

La interacció mitjançant videoconferències s’ha fet habitual durant aquest període. Per tal de poder desenvolupar-les en bones condicions lumíniques s’ha de considerar una il·luminació molt similar a la que es té en compte en els miralls quan es fa maquillatge:

  • La persona amb que et comuniques no ha de veure cap llum directa o li quedarà saturada la imatge.
  • La cara ha d’estar il·luminada, però no amb llum intensa (per no enlluernar), ni en un angle molt estret (per evitar ombres a la cara). Normalment amb llum suau o indirecta.

9 - La llum eficient:

Fer servir sistemes eficients: fonts de llum tipus LED amb una relació lm/W elevada, llum dirigida al espai de treball, sense oblidar l’entorn proper. Tenir una llum poc eficient pot significar tenir gasos d’efecte hivernacle i una despesa energètica cinc vegades més elevada que amb sistemes eficients.

10 - Quan hem acabat: la llum adequada per a descansar:

Si estem a casa treballant no podem oblidar que a partir d’una certa hora cal canviar el ritme d’activitat pel ritme de descans. La llum és un element extern que ajuda a sincronitzar el nostre rellotge circadiari. Per aconseguir-ho cal evitar estar exposat a elements lumínics intensos i de llum neutra, un mínim de 2 hores abans de l’hora habitual de descansar.

Per aquesta raó, és necessari tornar a l’entorn lumínic domèstic, amb nivells més baixos i llum més càlida. L’escenari adequat per preparar la fisiologia del cos humà per la generació de melatonina, i afavorir el descans. Aquesta adequació es pot fer amb els mateixos llums i, els fabricants que treballen amb el concepte de disseny de Human Centric Lighting, estan desenvolupant sistemes amb una variació de la llum; no només en quantitat de llum, sinó també en el seu to.

 

Manuel García Gil - Enginyer Industrial

Albert de Ramos Pons  - Enginyer Industrial

En representació del Grup de Treball d’Il·luminació

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.