117.000 professionals conformen el sector de l’enginyeria a Catalunya

El Museu Agbar de les Aigües ha acollit la presentació de l’Observatori de l’Enginyeria, un estudi sobre la situació de l’enginyeria a Catalunya que ha celebrat la seva primera edició. El projecte ha estat impulsat pels Enginyers Industrials de Catalunya, amb la col·laboració del conjunt de col·legis professionals i associacions d’enginyers catalanes, l’Agència de Qualitat Universitària, la Càtedra d’Estadística, i empreses representatives dels sectors industrials i tecnològics.

És un estudi inèdit a Catalunya i a Espanya, basat en una ambiciosa enquesta sobre 1.000 enginyers i 500 empreses i que recull la situació actual de l’enginyeria, tant des del punt de vista de la presència dels enginyers, com des dels reptes empresarials que hi estan relacionats. Aquest tipus de projecte sí que es duu a terme en el nostre entorn geogràfic més proper: França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia ja fa dècades que recullen aquesta realitat i analitzen com va evolucionant.

Àngel Simón, president executiu d’Agbar, ha donat la benvinguda als assistents amb l’explicació de l’aposta de l’empresa per l’enginyeria: “Agbar compta amb 1.200 enginyers, dada que significa l’11% del total de la plantilla. Aquest més de miler d’enginyers també comporten un 40% dels treballadors de les tasques de responsabilitat i un 72% dels empleats amb tasques tècniques. És evident la importància dels enginyers a casa nostra”.

El Conseller de Territori i Sosteniblitat, Hble. Sr. Josep Rull, ha presidit  la presentació de l’Observatori de l’Enginyeria: “Cal valorar aquesta iniciativa, de gran rellevància per l’enginyeria a Catalunya. La visió holística i estratègica del col·lectiu de l’enginyeria és vital per al desenvolupament del país”.

El Conseller ha fet un repàs de les evolucions tecnològiques i canvis disruptius de les dues darreres dècades i ha manifestat que “bona culpa de l’evolució de Catalunya és dels enginyers”. Rull també ha dut a terme una mirada cap al futur i ha remarcat alguns dels reptes que s’han d’afrontar, com la digitalització de les carreteres, l’aposta per les energies renovables o la lluita contra el canvi climàtic, entre altres. “Els enginyers seguireu contribuint a complir aquests reptes futurs extraordinaris. Us necessitem i requerim estudis com aquest per tal que la bona salut de l’enginyeria segueixi”, ha conclòs.

Enginyers i enginyeres a Catalunya

Un dels principals objectius de l’Observatori de l’Enginyeria ha estat conèixer el nombre d’enginyers que formen el col·lectiu català. Antoni Ma. Grau, director del projecte, ha presentat els resultats d’aquesta investigació: “A Catalunya hi ha 117.000 enginyers i enginyeres, dels quals 107.500 en situació activa i 9.500 jubilats”.

La ràtio d’enginyers a Catalunya és de 15,6 enginyers cada 1.000 habitants, superior a França, amb 14,4 enginyers cada 1.000 habitants, i Itàlia, amb 11,4 enginyers cada 1.000 habitants. Catalunya només es troba per sota d’Alemanya, que compta amb 20,4 enginyers cada 1.000 habitants.

En relació als 107.500 enginyers en actiu a Catalunya, l’estudi conclou la següent divisió segons àrees de l’enginyeria: 47% industrial, 23% informàtica, 12% telecomunicacions, Agrícola 7%, Camins 7% i altres estudis 4%. Del conjunt d’enginyers, un 53% són enginyers tècnics o de grau i un 47% són enginyers o màster enginyers.

Antoni Ma. Grau ha destacat el bon moment del mercat laboral de l’enginyeria, ja que “només un 4% del col·lectiu es troba en situació d’atur, xifra molt inferior que a altres sectors”. Els moviments migratoris de l’enginyeria catalana són els següents: un 10% dels enginyers catalans han marxat fora i un 15% d’enginyers estrangers han arribat a Catalunya.

Molts més homes que dones 

Dels 117.000 enginyers i enginyers que hi ha a Catalunya, la diferència entre homes i dones segueix sent molt gran: un 83% són homes i un 17% són dones. Les xifres són similars a Alemanya, on un 16,6% són dones, Itàlia (17,5%) i inferiors a França (22%).

Quants enginyers i enginyeres faltaran a Catalunya a deu anys vista?

Segons la resposta de les 500 empreses enquestades en l’Observatori de l’Enginyeria, en els pròxims 10 anys Catalunya requerirà 29.000 nous enginyers. La demanda d’aquests enginyers es dividirà de la següent manera segons àrees: 44% industrial, 19% informàtica, 16% altres (enginyeries existents o de nova creació), 11% telecomunicacions, 6% agrícola i 4% camins.

Retribució

El salari mitjà d’un enginyer a Catalunya és de 40.000 euros bruts/any, una retribució inferior a la mitjana de França i Alemanya: un enginyer a França té un sou mitjà de 50.000 euros bruts/any i a Alemanya de 60.000 euros bruts/any.

Josep Oriol Sala, president de la Caixa d’Enginyers, ha remarcat la importància de l’existència d’un estudi com l’Observatori de l’Enginyeria a Catalunya. “Saber quants som, qui som,  com ens dividim i en quines condicions ens trobem, és bàsic per a desenvolupar un teixit empresarial sòlid”, ha manifestat Sala. Jordi Renom, president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha conclòs l’acte: “L’Observatori de l’Enginyeria ha complert l’objectiu d’aconseguir unes dades amb què no comptàvem. Cal donar les gràcies a tots els col·legis professionals, associacions, institucions i empreses del sector”. 

Podeu trobar l'estudi complet aquí

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.