14 premis l’any del 10è aniversari dels Premis DonaTIC

La sala La Paloma s’ha vestit de gala aquest dijous per acollir un gran esdeveniment: el lliurament dels premis DonaTIC l’any del seu desè aniversari. La copa de cava i unes piruletes de xocolata han estat el colofó final d’una celebració que té per objectiu visibilitzar dones al sector de les telecomunicacions i les tecnologies de la informació i convertir-les en noves referents per tal de potenciar les vocacions tècniques entre les nenes.

subscriute

 

El duo d’humor Ana Polo i Maria Rovira han conduit que ha comptat amb més reconeixements que mai. De les setanta candidatures, s’han lliurat fins a 14 guardons, dos més que l’any passat. 12 premis han anat a parar a dotze dones mentre que dos més han reconegut dues iniciatives d’empreses o entitats.

Les premiades

La fundadora de ZeroError, una plataforma d’intel·ligència artificial (IA) per a detectar dades errònies i fraus, María José Martí Gil, s’ha endut el premi de la categoria Emprenedora, mentre que Eva García Ramos, confudadora i CEO de WIvi Vision, el d’Empresària. L’enginyera superior de Telecomunicacions Roser Roca Tohà s’ha endut el premi en la categoria Professional després de vint anys de trajectòria al sector TIC internacional però també a Catalunya, on va tornar per dirigir i fer créixer la filiarl d’Airbus a Barcelona. Petia Radeva, titulada en Matemàtiques Aplicades i doctora en Visió per Computador, catedràtica a la UB i investigadora principal del grup de recerca “IA i Aplicacions Biomèdiques” a la mateixa universitat, s’ha endut el guardó com a Acadèmica/Investigadora.

En la categoria de Divulgació, l’enginyera en Telecomunicacions Elisabet Tremps ha vist compensat l’esforç de la creació del seu pòdcast ‘She has a voice’, que tal com ens va explicar a Fulls d’Enginyeria, dona veu a històries i experiències de doens al sector de les STEAM i les TIC. Per la seva banda, Irene Unceta ha rebut el premi Reveleció per la seva aportació al cap de les TIC amb una tesi sobre l’adaptació dels sistemes d’aprenentatge automàtic en entorns industrials, i ha treballat com a científica de dades orientada a l’estudi de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de la IA.

Martina Massana Massip, com a universitària Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali, com a estudiants d’FP, Ana Lucía Silva Córdoba, com estudiants de requalificació o millores de les habilitats, i Aurora Tomàs, com a estudiant de doctorat, han estat premiades en la categoria Estudiant TIC.

El programa HP Printing and Computing Solutions amb la iniciativa STEM for Girls d’Oracle ha rebut el premi d’Iniciatives Referents en la subcategoria Empresarial, mentre que l’Associació Factoria F5 i la seva iniciativa FemCoders, ho ha fet amb la subcategoria d’Entitat, Centre Formatiu o Institució.

Mencions especials i premis honorífics

Un any més, s’ha tornat a comptar amb la col·laboració de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l'Estratègia NewSpace de Catalunya i la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, que han ofert a les candidates la possibilitat d'optar a mencions especials en aquests àmbits. Així, a la gala d'avui s'han atorgat tres mencions especials: Lídia Panosa Gutiérrez (Ciberseguretat), Clàudia Soriano Guerrero (Aeroespacial) i Susana Pérez Alonso (Cultura Digital).

Anna Mercadé, presidenta del jurat fins a l’edició del 2022 ha rebut el Premi Honorífic i ha definit el sector TIC amb tres paraules: masculí, futur i valor econòmic. Txell Granger ha rebut el Premi Especial, un guardó que premia l’equip que ha fet possible el deu anys de premis. Granger ha reconegut que formar part de l’organització dels premis li ha portat “molt aprenentatge i reflexió”.

Suport institucional

Els premis DonaTIC són una iniciativa emmarcada en el Pla DonaTIC de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat. La nova secretària, Maria Galindo, ha destacat la feina feta durant aquesta dècada. “Hem aconseguit que el premi sigui un distintiu que reconeix talent, que premia esforç i que emana sororitat”. Galindo ha destacat que quan es va començar de cada cinc treballadors del sector TIC només un era dona, i que ara ja és una de cada tres. “Anem pel bon camí tot i que encara ens queda per recórrer”, ha reivindicat Galindo.

Per la seva banda, i a través d’un vídeo gravat perquè era al ple del Parlament, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha destacat la tasca de totes les dones premiades que “desafien estereotips i obren camí a les noves generacions en un sector que necessita la seva visió i talent”. Per Sàmper, el Pla DonaTIC és una peça “fonamental” per avançar cap a una societat “Més justa, inclusiva i digitalment igualitària”.  

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.