2022, el veritable any de transició

“Sense precedents” es consolida com l'expressió més utilitzada el 2020 en el marc econòmic i financer, referint-se a la recessió profunda a escala mundial provocada per la pandèmia i les conseqüències econòmiques d'una intensitat mai vista a curt termini. Una crisi sense precedents que, alhora, va plantejar respostes globals sense precedents i plantejaments de polítiques econòmiques totalment disruptius.

“Transitòria”, l’any 2021, albirant un horitzó de millora per l’avenç dels programes de vacunació en un context de polítiques econòmiques heterodoxes amb fort contingut social, transformació digital, potenciació de la inversió ISR i major coordinació global.

Aquest nou any apunta maneres per ser l'avantsala del creixement i la recuperació, on els factors d'incertesa s’aniran dissipant de manera progressiva. En aquest sentit, l’any 2022 es presenta, a priori, com un “any de transició”, atès que l'entorn macroeconòmic s’endinsa en un període de canvi pel que fa a la fase de cicle econòmic, la política monetària, l'estímul fiscal i els mercats financers.

Estem davant d’un any en què s’espera la continuació de la recuperació econòmica global, que serà desigual per zones geogràfiques, amb expectatives de normalització dels colls d’ampolla en l’oferta que, juntament amb les tensions inflacionistes, obren el debat sobre el futur dels impulsos fiscals i els monetaris. Així doncs, la recuperació de l'economia, la reducció de la taxa d'atur i especialment l'alça de la inflació, un fenomen que ningú va anticipar, ha obligat als bancs centrals a avançar l'inici de la normalització de la política monetària.

Diversos països han elevat les taxes d'interès i d'altres han iniciat l'inici de la reducció del programa de compra d'actius. Es preveu una continuació d'aquesta tendència el 2022, encara que sense ser un pas decisiu cap a polítiques restrictives.

Per acabar, un pilar de gran rellevància per aquesta recuperació serà l'aprofitament dels fons europeus Next Generation. La necessitat de la reconstrucció econòmica, en què els estats i els bancs centrals desenvolupen un paper clau, és una oportunitat per impulsar la transició cap a una economia més sostenible.

Sens dubte, l’any 2022 estarà marcat per les aliances entre tots els actors de les finances sostenibles, tant públics com privats, fet  que contribuirà a continuar impulsant i consolidant la inversió sostenible.  Però, a més a més, cal que totes les diferents entitats del sector bancari fem una crida a les administracions perquè facilitin al màxim l'execució de projectes i procediments que treballin per la sostenibilitat, el gran repte de la societat actual. Només així, amb el compromís col·lectiu, aconseguirem el canvi que esperem i avançarem cap a un futur més sostenible.

Així doncs, iniciem aquest nou any llançant un missatge d’optimisme prudent pel que fa al futur financer i econòmic, amb un escenari base que preveu un important creixement econòmic i que compta amb diferents factors a favor però que, alhora, pot patir algun sobresalt que podria fer descarrilar aquest full de ruta.

Ara sí, benvinguts i benvingudes a l’any de la transició!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.