55 anys de cooperativisme i finances sostenibles

55 anys, més de 5 dècades de banca cooperativa i responsable

La història de Caixa d’Enginyers va començar l’any 1967, quan un grup d’enginyers va fundar l’entitat cooperativa per finançar projectes professionals associats a aquest col·lectiu. De fet, als inicis i quan em vaig fer soci l’any 1974, Caixa d’Enginyers era l’entitat de referència per als llicenciats en enginyeria que buscaven a la cooperativa elements que la banca tradicional no podia oferir. Va ser a l’any 1982 quan es va obrir a nous perfils professionals per ser el que és avui dia: una entitat que ofereix serveis a tot tipus de professionals, autònoms, famílies i empreses, així com institucions i administracions públiques, tots ells són els nostres socis i sòcies.

Des de llavors, Caixa d’Enginyers ha tingut el privilegi de poder viure grans moments: des de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea, passant per la celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona, ciutat que ens ha vist néixer amb l’obertura de la primera oficina, fins a l’entrada de l’euro a Espanya, entre d’altres. Sens dubte, fites que ens han permès evolucionar, créixer i consolidar els nostres valors cooperatius, de transparència, de proximitat i de banca responsable. Com a banca cooperativa, els nostres socis i sòcies formen part del nostre ADN, ja que són alhora clients i propietaris de l’entitat, és a dir, que els beneficis obtinguts els reverteixen directament. És per això que el nostre model de negoci cooperatiu es basa en oferir el millor servei, amb un model de relació proper i un tracte personalitzat, basat en la transparència.

Avui, ja som més de 212.000 socis i sòcies els que formem part d’aquesta gran entitat, socis que han cregut en el nostre model, en la nostra manera d’entendre les finances d’una manera diferent. Avui, ja tenim 33 oficines que ofereixen una atenció personalitzada repartides per tot el territori espanyol. Aquesta és la nostra aposta per la proximitat: som persones treballant al servei de persones, acompanyant en tot moment cada necessitat per estar a l’alçada de la confiança que dipositen en nosaltres, un equip format per mes de 500 persones, els socis i les sòcies de l’entitat. I aquí, no només parlem de proximitat geogràfica, sinó també digital, ja que el 80% dels nostres socis ja operen a través dels canals digitals.

Així mateix, en els darrers 10 anys Caixa d’Enginyers ha doblat el seu pes específic dins del sector bancari, i això ha estat gràcies al creixement continuat de dos dígits en els principals indicadors bancaris, en número d’oficines i també pel que fa a l’equip professional del grup.

El recorregut de l’entitat durant aquests 55 anys ha estat també marcat per l’aposta per la sostenibilitat, situant-nos com a referents en finances sostenibles. Vam començar aquesta tasca l’any 2006, amb el desenvolupament dels primers productes financers de base sostenible i socialment responsables, orientant durant tots aquests anys la nostra cartera cap al canvi climàtic i la tecnologia per reduir emissions.

Com a entitat financera i també cooperativa, hem llançat diferents iniciatives per promoure les finances sostenibles i sobretot, per fer conscients als ciutadans de l’impacte de les seves decisions financeres, tant d’inversió com de finançament, en el seu entorn. Un bon exemple d’això és CIMS, la Calculadora d’Impacte Mediambiental i Social, que té com a objectiu mesurar l’impacte social i mediambiental dels fons d’inversió de Caixa d’Enginyers. En conclusió, el nostre objectiu és accelerar encara més les nostres activitats amb impacte Ambiental, Social i de Bon Govern (ASG), per continuar contribuint a la transició cap a una economia més centrada en les persones i en el respecte pel medi ambient.

Ara, l’entorn en el que ens trobem és complicat, però no hem d’oblidar que també es generen oportunitats on els valors com la qualitat i la transparència del servei bancari, la sostenibilitat, el cooperativisme i la proximitat tenen més força que mai, valors per a nosaltres molt presents i que ens permeten seguir avançant.

Precisament, la Fundació Caixa d’Enginyers, entitat sense ànim de lucre que canalitza el compromís del Grup amb la societat i que es va crear el 2011, ha ajudat a més de 4.000 persones a través de més de 600 projectes d'acció social. En els darrers 5 anys, la Fundació ha destinat més de 2,5 milions d'euros a diferents projectes i aliances.

Celebrem 55 anys. Celebrem una manera diferent d’entendre les finances. Celebrem que hem construït uns principis ètics, d’excel·lència en el servei i la gestió de riscos i de bon govern molt sòlids. I no oblidem mai que la nostra màxima és seguir apostant sempre per la connexió amb les persones i la societat, amb la fi de generar valor compartit, més enllà dels resultats financers.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.