55 iniciatives contra la COVID-19, al Museu del Disseny

Quan durant la primera onada de la pandèmia de COVID-19 es va posar de manifest la manca d'equips de protecció individual, de respiradors i d'altres elements per lluitar contra el virus, molts equips multidisciplinaris van posar-se a treballar, molts cops, a distància, per aportar el seu granet de sorra a la situació del moment.

Conscients de la importància d'aquesta producció, el Museu del Disseny també va engegar la seva pròpia  maquinària per poder documentar la gran quantitat de propostes i projectes que van sorgir aquells dies. 55 d'aquestes iniciatives conformen la mostra 'Emergència! Dissenys contra la COVID-19' una mostra feta també ''amb emergència'' i ''a molta velocitat'' i gràcies a les aportacions dels diferents equips involucrats en tots aquests processos, que han cedit les obres a la institució.

Segons explica, Teresa Bastardes, comissària de l'exposició i cap de col·leccions del Museu del Disseny, la mostra agrupa productes de protecció personal, com són els EPIs, maquinària sorgida arran de la COVID-19, com ara els respiradors o les màquines de desinfecció i una secció dedicada també a la creació gràfica al voltant de la pandèmia, que inclou la senyalística de l'Ajuntament i la Generalitat, per exemple, o el popular cartell de les Festes de la Mercè d'enguany.

Així, en un sol espai, els visitants poden veure els diferents prototips que va produir  Protofy.XYZ per donar lloc a l'OxyGEN, que es va acabar produint a la Seat, el respirador de Leitat, el Respira de GPAInnova, o el Q-Vent, que van tirar endavant  l'enginyeria QEV Techonologies,  Nissan i el centre tecnològic Eurecat . A banda, també hi ha tota la producció de dissenyadors de moda que van apostar per la confecció de mascaretes de roba i les diferents solucions que van donar els 'makers' per tirar endavant equips de protecció individual amb impressores 3D. Per exemple, hi ha els models que van idear des de la Fundació CIM-UPC  que també hi aporta els obridors de porta que eviten el contacte o les petites peces que es van confeccionar per completar altres aparells.

La mostra doncs, fa un recorregut a tot l'enginy que va sorgir els primers mesos de pandèmia i  que, segons Bastardes, poden de manifest l'enorme ''talent'' que hi ha a Catalunya i que va suplir ''de manera altruista'' la manca de subministraments que va donar-se durant aquells mesos. ''Ens falta el coixí industrial'', diu Bastardes, però admet que ''amb imaginació'' s'han pogut crear projectes amb molt de recorregut. De fet, és una col·lecció que encara no està ''tancada'' perquè mentre s'ha creat l'exposició encara hi ha hagut naixement de nos projectes que també es valoraran. ''Tot no podrà entrar'', diu Bastardes, ''però la col·lecció s'ampliarà''.

L'exposició es pot visitar fins el 10 de gener de 2021.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.